De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft de twee volwassen bruine  beren Sirko en Ruta (dertien jaar) en hun jong Andor (vijf maanden) gered uit een voormalig hotel in Oekraïne.

De beren brachten het grootste deel van hun leven door in een kleine kooi op een betonnen ondergrond om bezoekers naar het hotel te trekken. Maar inmiddels is dat niet meer in gebruik en hebben de eigenaren de dieren afgestaan.

Voordat de beren door VIER VOETERS werden gered, kregen ze een ongeschikt dieet van gezoet voedsel, hadden geen toegang tot vers water of een vijver en konden hun natuurlijk gedrag niet uiten.

 

medisch onderzoek beren

Voorafgaand aan de reis naar BERENWOUD Dhomazyr werden de beren medisch onderzocht. Foto: VIER VOETERS | Svetlana Dmitrenko

Dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Instituut voor Dierentuin- en Wildlife-onderzoek (IZW) onderzocht de beren ter plekke. Daarna werden ze naar het Oekraïense BERENWOUD Dhomazyr gebracht, één van de elf reservaten en opvangcentra  van de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS.

 

beren in hotel oekraine

De volwassen beren Sirko en Ruta leefden een groot deel van hun leven in een kleine kooi op een betonnen ondergrond bij het hotel in Oekraïne. In BERENWOUD Domazhyr krijgen ze de ruimte. Foto: VIER VOETERS | Svetlana Dmitrenko

“Sirko en Ruta hebben gebitsproblemen die worden behandeld zodra ze aan hun nieuwe omgeving zijn aangepast”, vertelt Gölkel. “Sirko zal dan ook worden gecastreerd. Andors gezondheid lijkt in goede conditie te zijn. We zijn van plan om hem te chippen, vaccineren en ontwormen, zodat hij kan opgroeien tot een gezonde beer”, zegt Gölkel.

In BERENWOUD Domazhyr zullen Sirko en Ruta uiteindelijk worden vrijgelaten in een ruim bosverblijf, maar eerst volgt een aanpassingsperiode. Helaas kunnen babybeer Andor en zijn ouders niet met elkaar herenigd worden in het BERENWOUD, omdat het jong met de hand is opgevoed en ze geen band met elkaar hebben gevormd. De vijf maanden oude Andor is daarom naar een apart verblijf overgebracht. Het VIER VOETERS-team is van plan binnenkort vriendjes van vergelijkbare leeftijd in huis te nemen om met hem te socialiseren.

baby beer andor in berenwoud

Helaas kan babybeer Andor niet met zijn ouders verenigd worden in BERENWOUD Dhomazyr, omdat ze geen band met elkaar hebben kunnen vormen. Maar er wordt al gekeken naar ander gezelschap voor Andor. Foto: VIER VOETERS | Svetlana Dmitrenko

 

Oekraïne moet fokken en houden beren beperken

Volgens de Oekraïense wetgeving is het legaal om beren te houden in openbare dierentuinen en opvangcentra, maar ook in particuliere gevangenschap, mits aan bepaalde criteria wordt voldaan. Er moet bewijs zijn dat de beren niet in het wild zijn gevangen, maar afkomstig zijn uit de fokkerij, zijn aangekocht of gered.

Sinds 2020 heeft Oekraïne de eisen voor het houden van beren verbeterd, maar in de meeste gevallen is het houden van beren in privéhokken niet geschikt voor de soort. Beren moeten in een natuurlijke omgeving kunnen bewegen, verkennen en zwemmen.

“Ongeveer 100 beren leven in Oekraïne nog steeds in gevangenschap in kleine kooien naast restaurants of in particuliere dierentuinen. Wij dringen er bij de verantwoordelijke Oekraïense autoriteiten op aan om het particulier fokken van wilde dieren te verbieden en alleen vergunningen af te geven voor officiële locaties, zoals opvangcentra met gekwalificeerd personeel en de vereiste middelen. Daardoor zou het houden en ongecontroleerd fokken van wilde dieren door particulieren worden verboden en het aantal beren in gevangenschap dta lijdt onder wrede omstandigheden aanzienlijk verminderen”, aldus Taras Boiko, directeur VIER VOETERS Oekraïne.

 

BERENWOUD Dhomazyr

In mei 2016 werd de eerste steen gelegd voor een nieuw berenreservaat van VIER VOETERS: BERENWOUD Domazhyr, dichtbij de Oekraïense stad Lviv. De eerste bouwfase, met een oppervlakte van 7,7 hectare, werd in de herfst van 2017 afgerond; het reservaat werd in oktober officieel geopend voor bezoekers.

BERENWOUD Domazhyr biedt een soortgeschikt en levenslang thuis aan 25 Oekraïense bruine beren die naast hotels of restaurants werden gehouden om klanten te trekken, illegaal in privébezit werden gehouden of werden mishandeld als vechtberen. VIER VOETERS steunt de Oekraïense regering bij de handhaving van het verbod op de wrede praktijk van beer-hondengevechten in het land. Daarbij worden beren aan de ketting gelegd en misbruikt als lokaas voor de training van jachthonden.

 

beer potap

Beer Potap begon in 2017 een nieuw leven in BERENWOUD Domazhyr. Foto: VIER VOETERS | Svetlana Dmitrenko

De eerste bewoner van Domazhyr, beer Potap, nam zijn intrek in het BERENWOUD in juli 2017. Voor zijn redding werd hij jarenlang in een kleine kooi naast een restaurant gehouden om bezoekers te trekken. Toen de eigenaar van het restaurant zijn bedrijfje opgaf, werd Potap achtergelaten. Hij werd tijdelijk gevoed door lokale activisten totdat VIER VOETERS hem een thuis kon bieden.

Met inbegrip van de nieuwkomers Sirko, Ruta en Andor, leven er nu 25 beren op het 7,7 hectare grote terrein die zijn gered uit slechte leefomstandigheden. Als het BERENWOUD helemaal klaar is, biedt het plaats aan maximaal 30 geredde beren.

 

beren

Ook beren Nastya (9) en Bodya (7) leven bij BERENWOUD Domazhyr na hun redding. Beide beren waren terechtgekomen in de handel. Foto: VIER VOETERS

Wil jij bijdragen aan een nieuw leven voor dieren als Sirko, Ruta en Andor? Ga dan naar https://bit.ly/pr-beren