Katten zijn sterren in het verzamelen van spulletjes. We duiken in de verzameldrang van onze huistijgers. Want daar gaat soms meer achter schuil dan alleen instinctief gedrag.

 

Hoe gaat het in de natuur?

Misschien verwacht je dat de verzameldrang van katten afstamt van hun soortgenoten in het wild. Maar een kat zal van nature niet overgaan tot het bewaren van voedsel. Dat zou daardoor juist bederven en gevaarlijk kunnen zijn. Er is echter wel één uitzondering. Een in het wild levende moederpoes brengt voor haar kittens vaak prooidieren mee zodat ze het jagen kunnen oefenen.

 

Instinctieve gedrag moederpoes overgenomen

Sommige poezen bij ons thuis lijken het natuurlijke nestgedrag ook nog in zich te hebben. Hun speeltjes slepen ze mee en leggen ze vaak in de buurt van hun voerbak. Waarschijnlijk omdat de dieren deze locatie onbewust koppelen aan de veiligheid van een nest. Dit verklaart deels waarom katten graag een verzameling aanleggen. Toch geldt dit niet voor katers die verzamelingen aanleggen en ook poezen hebben soms een andere reden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

verzameldrang kat muizen

 

Is het voor de lol of is er iets ander aan de hand?

Huistijgers vinden onze spulletjes soms simpelweg interessanter dan hun kattenspeelgoed. Daarnaast kan het sprokkelen ook een signaal van stress zijn. Soms is dit zelfs zo ernstig dat er een dwangmatigheid ontstaat. Het is belangrijk om na te gaan of je kat ook binnenshuis voldoende speelmogelijkheden en afleiding heeft. Vraag jezelf bovendien ook af of je jouw huistijger wel voldoende aandacht geeft als hij continu druk met het verzamelen is.

Ontdek waarom spelen voor katten zo belangrijk is

 

Welke spulletjes verzamelt een kat graag?

Wat een kat graag aan zijn collectie toevoegt, verschilt individueel. Maar vaak zijn dit spullen die licht van gewicht en makkelijk te vervoeren zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan sokken, haarelastiekjes, pennen en dopjes. Maar ook glanzende dingen zoals munten en oorbellen kunnen huistijgers aantrekken. Ze spelen er mee of jagen er op.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Wanneer het verzamelen gevaarlijk is…

Zolang je dier kattenspeelgoed verzamelt en het niet dwangmatig gebeurt, is dit niet direct reden tot zorg. Maar juist in de voorliefde voor kleine voorwerpen die mensen bezitten, kan een gevaar schuilen. Die kunnen gemakkelijk in de kattenmaag terechtkomen, met eventueel een darmafsluiting of vergiftiging als gevolg. Verder zouden scherpe randjes verwondingen bij je kat kunnen veroorzaken.

 

Wat kun je doen tegen de verzameldrang van je kat?

  • Positieve aandacht als je kat het stelen laat.
  • Zorg voor afleiding
  • Plan regelmatige speelmomenten in
  • Creëer aantrekkelijke klimmogelijkheden
  • Geef je kat voldoende aandacht
  • Berg spulletjes die gevaarlijk voor je kat zijn goed op; dit helpt niet tegen het verzamelen maar voorkomt ongelukken

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Meer interessante kattenartikelen voor jou geselecteerd

 

Nieuwsbrief