Juist nu lijken ze opeens uit alle hoeken en kieren tevoorschijn: spinnen in allerlei vormen en maten. En wat doe je als je een spin met harige poten over je muur of plafond ziet lopen? Hopelijk vang je hem diervriendelijk om weer terug in de natuur te zetten. Daar verricht hij namelijk belangrijk en nuttig werk. Maak dus een vreugdedansje bij iedere spin die je binnen aantreft en zet hem weer veilig buiten.

 

Zie jij spinnen liever verdwijnen?

Spinnen en mensen hebben een bijzondere band, dat wil zeggen, een soort haat-liefdeverhouding. Veel van ons vinden de dieren griezelig en Arachnofobie, ofwel angst voor spinnen, is een van de bekendste vormen van dierenfobie. Heb je er in meer of mindere mate last van, dan is september waarschijnlijk niet je favoriete maand. Maar bedenk dan dat zo’n 75% van het spinnendieet uit vliegende insecten bestaat, waaronder muggen.

Wordt jij ’s nacht helemaal lek gestoken door muggen of zoemen ze een hele nacht lang irritant rond je hoofd? Bedenk dan dat meer spinnen om je huis ervoor zouden zorgen dat je veel minder last van deze stekende insecten hebt.

 

Spinnen diervriendelijk vangen

Voor het binnenshuis vangen van spinnen kun je natuurlijk een glas en onderzetter gebruiken om het dier weer buiten te zetten. Maar dat blijkt voor veel mensen een akelig klusje te zijn omdat je handen daarbij relatief dicht in de buurt van de spin komen. Bovendien gaat het bij deze methode wel eens mis waardoor het dier alsnog verder door het huis loopt. Maar met de BugAway kunnen zelfs mensen met angst voor spinnen de dieren makkelijk en diervriendelijk naar buiten loodsen.

 

spin makkelijk vangen bugaway

 

Ontwikkeling van de BugAway

“Ik heb zelfs van de grootste en stoerste mannen gehoord die volledig in de stress schoten als ze een spin zagen”, aan het woord is Marjolijn Haller, bedenker van de BugAway spinnenvanger en groot dierenliefhebber. “Veel mensen zijn bang voor spinnen en weten niet wat ze moeten doen als er een in huis zit. De spin moet zo snel mogelijk weg en helaas delft het dier daarbij vaak het onderspit. En dat terwijl het zulke nuttige en interessante beestjes zijn!”

Toen de Leidse kunstenares jaren geleden midden in de nacht werd gebeld door een vriend met spinnenangst, ontstond het idee voor de BugAway. “Er zat een spin op zijn slaapkamermuur, waardoor hij niet meer durfde te slapen. Ik ben ’s nachts naar hem toe gegaan om de spin met een glas en kaart te vangen en buiten te zetten. Hij zei toen dat als er een steel aan het glas had gezeten, hij het misschien zelf had gedurfd. De volgende dag ging ik terug met een glas dat ik aan een steel had bevestigd. Ik heb hem zelf een nepspin laten vangen, om zo te kunnen testen hoe lang de steel moest zijn. Uiteindelijk bleek 73 cm de afstand waarop hij zelf de spin durfde te pakken.” Met dat gegeven en de wens om spinnen buiten te kunnen zetten zonder ze te beschadigen of doden, bedacht Marjolijn een kelk die met een handvat aan het eind van een lange steel open en dicht gedraaid kan worden. De BugAway, vervaardigd uit gerecyled plastic, werd in productie genomen en bleek al snel een succes.

spin vangen

 

Zo werkt de spinnenvanger

Het gebruik van de spinnenvanger is heel makkelijk:

  • Zet de open helft van de kelk op de spin
  • Draai met het handvat de kelk dicht et voilà de spin is gevangen!
  • Loop buiten naar de plaats waar je de spin uit wilt zetten
  • Draai de kelk weer open om de spin vrij te laten

bron: Vivara, Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips