Een blije gebeurtenis zoals de geboorte van een baby of de komst van een nieuwe partner is voor veel katten een reden om jaloers gedrag te vertonen. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat dit eigenlijk een teken van onzekerheid is. Wij geven je tips om stress bij je kat weg te nemen.
Kat ziet nieuweling als concurrentie
Jarenlang stond jouw kat in het middelpunt van de belangstelling en nu is opeens alles anders. Het opduiken van een nieuw gezinslid in zijn territorium zorgt voor concurrentie. Opeens moet je huisdier de aaiende hand delen en ook nieuwe geuren en geluiden moet hij leren kennen als veilig en vertrouwd. Niet alleen wekt dit jaloezie op, je huistijger snapt simpelweg niet wat er gaande is. Geen wonder dat dit jouw kat stress geeft.
Structuur en rituelen
Katten houden van structuur en vaste rituelen. De dag van veel huistijgers ziet er dan ook hetzelfde uit. Het ontbijt is er altijd om 7 uur, daarna een ommetje door het territorium en ’s middags lekker zonnen in de vensterbank. Wanneer er verandering plaatsvindt in de vertrouwde omgeving en de vertrouwde levenswijze van de dieren, weten ze dit vaak niet te waarderen. Dit is dan ook de reden waarom het verblijf in een pension voor de meeste katten geen leuk uitje is en een verhuizing een absolute nachtmerrie. En dus ook het intrekken van een nieuwe bewoner, of het nu een nieuwe partner of de geboorte van een baby is, zet de vertrouwde wereld van onze huistijgers volledig op zijn kop.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Reactie op verandering verschilt
Elke individuele kat reageert verschillend op ingrijpende veranderingen in hun leven. De ene kat trekt zich volledig terug en de andere wordt agressief naar de nieuwkomer én bekenden toe. Zelfs dieren die normaal gesproken een zachtaardig karakter hebben, beginnen soms te krabben, blazen en bijten. Ook plotse onzindelijkheid, het weigeren te eten en niet meer reageren op jouw geroep, kunnen wijzen op een jaloerse kat. Aan de andere kant zijn er ook katten die bij concurrentie juist extra claimen. Zij worden in overdreven mate aanhankelijk.
Maar let op! Voordat je deze gedragsveranderingen gelijk toewijst aan jaloezie, besef dat dit ook kattentaal kan zijn bij ziekte en angst. Bij twijfel is het belangrijk een dierenarts te contacteren.
Hormonen
Het jaloerse gevoel van katten wordt gevoed door hormonen. Katten binden zich aan ‘hun’ mensen en met deze verbinding maakt het kattenlichaam het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aan. Dit geeft een prettig gevoel, verlaagt de stress en de bloeddruk. Samen met dit hormoon geeft het lichaam nog een hormoon af, vasopressine, wat ook wel het ‘jaloeziehormoon’ genoemd wordt. Dit maakt je huisdier strijdbaar, bezitterig en bereid om zijn geliefde persoon te verdedigen. Hoewel dit hormoon alleen nog bij mensen en honden is gevonden, gaat men er wel vanuit dat dit ook invloed heeft op kattengedrag.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Goede voorbereiding en begeleiding
Al voordat je nieuwe partner intrekt of de nieuwe baby geboren wordt, kun jij je kat voorbereiden op de komende verandering. Zo kun je op vaste tijden knuffelsessies inplannen, maar ook momenten waarop je kat zichzelf juist vermaakt. Wanneer de nieuwe bewoner er dan is, houd je deze structuur consequent aan. Aai je kat ook als je je kind op schoot hebt en praat met een zachte en lieve stem tegen je huisdier. Gedraagt je kat zich vriendelijk? Beloon hem dan met iets lekkers of door hem extra te aaien.
In het geval van een nieuwe partner kun je de tijden dat hij of zij bij jullie is langzaam verlengen. En vergeet niet; ook bij katten gaat liefde door de maag! Dus laat je geliefde het dagelijkse voeren overnemen. Op die manier wordt ook het hart van je kat veroverd en zie hij de nieuwkomer als ‘best handig’ in plaats van een bedreiging.
Extra tips
Help je kat extra bij de overgangsfase om jaloezie te voorkomen:
- Zorg regelmatig voor knuffelmomenten en houd dit consequent bij.
- Stuur je kat niet weg als je je net bezighoudt met je baby of je nieuwe partner.
- Forceer geen kennismaking, maar beloon jouw huisdier steeds als hij het gewenste gedrag vertoont.
- Verbind de nieuwe bewoner met positieve ervaringen, zoals lekkernijen en fijne aaibeurten.
- Wees geduldig en laat je niet ontmoedigen door wat tegenslag.
Bron: Hart voor Dieren Magazine