Dierenartsen luiden de noodklok: de toenemende vraag naar huisdieren in coronatijd gaat gepaard met een toename aan (besmettelijke) ziektes en een te late diagnose.

 

Initiatief bezorgde dierenartsen

Huisdiereigenaren gaan steeds vaker zelf ‘dokteren’, waardoor bijvoorbeeld vaccinaties en gezondheidscontroles minder uitgevoerd worden. AnimEd Solutions, een vereniging van dierenartsen, biedt daarom een gratis online congres aan om zo de huisdiereigenaren van juiste informatie van de hoogste kwaliteit te voorzien.

 

De gezelligheid van een viervoeter lonkt

Een online vergadering met een kat op schoot: veel collega’s kijken er tijdens de coronacrisis niet meer gek van op. En dat een viervoeter gezelligheid met zich meebrengt, spreekt veel mensen in deze tijd aan. De vraag naar huisdieren neemt met 8% toe – eerder spraken we al over de zogeheten coronapuppy’s –  en dit brengt een zorgwekkend gevolg met zich mee. Door gebrek aan voorkennis weten de huisdiereigenaren, zeker wanneer het om hun eerste dier gaat, onvoldoende hoe ze de gezondheid van het huisdier waarborgen. Logisch maar zorgelijk, vindt Virginie Goffaux, CEO en oprichtster van AnimEd Solutions: “De gezondheid van de viervoeter is complex. De gezondheid en kwetsbaarheid van het huisdier is afhankelijk van het ras, de leeftijd, de omgeving en andere factoren. Daarom hebben dierenartsen zoveel jaren gestudeerd.”

 

Dierenarts onmisbaar om je huisdier gezond te houden

Het is al een bekend probleem bij huisartsen: patiënten hebben hun eigen diagnose gesteld met kennis van vaak onbetrouwbare websites. Ook huisdiereigenaren zien het wereldwijde web steeds vaker als betrouwbare kennisverzameling om zelf hun viervoeter te diagnosticeren of een te starten, met soms desastreuze gevolgen. Maar de situatie bij dierenartsen is nog nijpender. Goffaux: “Dierenartsen verdwijnen steeds vaker helemaal uit beeld, terwijl het hoognodig is om regelmatig te controleren op besmettelijke ziektes of andere aandoeningen. Dit zorgt immers voor een verbetering van de levenskwaliteit en het redt zelfs levens.

 

Steeds minder baasjes beschermen hun huisdier tegen parasieten

De anti-parasitaire behandeling is met 18% afgenomen en besmettelijke ziektes zoals het parvovirus en leptospirose, een ziekte die kan overgebracht worden naar de mens, zijn in opmars. Ook hebben katten en honden steeds vaker obesitas. Het internet kan dieren niet vaccineren, controleren of op dieet zetten.”

 

Online congres

Omdat voor de eigenaren de stap naar het maken van een afspraak bij de dierenarts om hun vragen te stellen vaak te groot blijkt te zijn, biedt AnimEd Solutions tot 15 december 2021 een online congres met 25 relevante thema’s die door vooraanstaande diergeneeskundige experts behandeld worden.

Schrijf je in voor het online congres

 

nieuwsbrief