De zogeheten coronapuppy’s werden een begrip tijdens de eerste golf. Veel van ons kwamen thuis te zitten, voelde zich eenzaam of verveelde zich. Pups werden massaal in huis gehaald. Maar zo’n kleintje verzorgen is heel wat, en zo’n keuze vraagt veel bedenktijd. Hoe is het nu met de puppy’s die tijdens de coronatijd impulsief werden aangeschaft?

 

Update coronapuppy’s 07-01:

Inmiddels bereiken ons steeds vaker berichten over coronapuppy’s met hart- en longproblemen, infecties. Het gaat daarbij veelal om pups die uit de broodfok komen, wat soms pas blijkt als de dierenarts wordt ingeschakeld. Die ontdekt dan dat er door de malefide fokker gesjoemeld is met het paspoort van het kleintje. In sommige gevallen hebben de baasjes al afscheid van hun puppy moeten nemen.

Bron update: AD , Hart voor Dieren Magazine

 

In coronatijd werden puppy’s populair

Een puppy verwelkomen, laten wennen en opvoeden kost tijd, veel tijd. En tijdens de eerste en tweede golf zijn we meer thuis. Maar we mogen er vanuit gaan dat dit na verloop van tijd weer anders wordt. Daarom zit er een verschil tussen mensen die toch al weloverwogen een puppy wilde adopteren en deze tijd gebruiken om daarmee te starten, en mensen die impulsief, soms zelfs uit verveling een hond in huis halen. Maar ook voor de eerste groep geldt dat zij hun kleintje alvast moeten trainen alsof het geen coronatijd is. Dus dat hun pup bijvoorbeeld al stapsgewijs went aan baasjes die niet continu thuis zijn.

 

Waar komen de coronapuppy’s vandaan?

De coronapuppy´s komen soms bij erkende fokkers vandaan, maar steeds vaker van malafide fokkers. Dat heeft met de vraag naar pups te maken die explosief is gestegen, daardoor zijn er lange wachtlijsten bij de goede fokkers ontstaan. Mensen die tijdens de eerste golf impulsief besloten een puppy te nemen, hadden vaak niet het geduld om op een erkende pup te wachten. Met als gevolg helaas ook een toename in puppy’s van slechte fokkers uit bijvoorbeeld Oost-Europa.

De tekst gaat verder onder de tekst.

coronapuppy uit oost europa

 

Wat merken de asielen?

De angst onder hondenliefhebbers was en is dat veel van de impulsief aangekochte coronapuppy’s in het asiel zouden belanden. Bij de 28 asielen die onder de Nederlandse Dierenbescherming merken ze dat gelukkig niet. Uit Vlaanderen komen echter al de eerste berichten binnen over puppy’s die in coronatijd zijn aangeschaft en nu bij het asiel worden gebracht. En natuurlijk doen asielmedewerkers hun uiterste best om de pups liefdevol op te vangen, maar dit lot hadden ze de kleintjes liever bespaard.

 

Strengere selectieprocedure herplaatsers

Toen de asielen van de Dierenbescherming de eerste signalen opvingen van mensen die impulsief honden wilde adopteren, hebben ze actie ondernomen. Normaal gesproken zijn deze opvangcentra al zeer secuur met wie in aanmerking komt voor een herplaatser, maar tijdens de coronatijd hebben ze de selectieprocedure nog verder aangescherpt. Natuurlijk willen ze niets liever dan een fijn thuis voor al hun viervoeters, maar ze wilde er wel zeker van zijn dat de schatten goed terecht zouden komen. En met succes, zo lijkt het in ieder geval. Want ook de herplaatsers keren tot op heden gelukkig niet terug naar het asiel.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

coronapuppy's asielen

 

Wat merken dierenartsen?

Sommige dierenartsen hebben de noodklok geluid. Zij zien namelijk een toename van coronapuppy’s in hun wachtkamer. Het gaat dan bijvoorbeeld om pups die onvoldoende gesocialiseerd zijn en daardoor ‘probleemgedrag’ vertonen. Vermoedelijk speelt hierbij stress van het dier een grote rol; de hond is niet of onvoldoende geleerd hoe hij op bepaalde zaken kan reageren. Het viervoetertje snapt simpelweg niets van de grote mensenwereld omdat hij daar niet de juiste handvatten voor heeft gekregen. Ook de zindelijkheidstraining blijkt bij veel van de kleintjes onvoldoende te zijn geweest.

Verder zien dierenartsen puppy’s met uiteenlopende gezondheidsproblemen terug. Daarbij gaat het vaak om kleintjes die bij malafide fokkers zijn gehaald. Ze zitten bijvoorbeeld onder de parasieten of zijn ernstig ziek.

 

Is er nog hoop voor de coronapuppy’s?

Gelukkig wel, maar daar kunnen kersverse puppy-ouders wel wat hulp bij gebruiken. Ben je zelf een ervaren hondeneigenaar? Kijk dan eens of je iemand kan helpen en zoek mee naar goede oplossingen. Tips voor de baasjes van coronapuppy’s:

  • Laat je puppy controleren door een dierenarts en bespreek met hem de basisvaccinaties en preventieve behandelingen tegen parasieten;
  • Volg een puppycursus bij een erkende hondenschool of raadpleeg een hondengedragsdeskundige;
  • Train je hond alsof het geen coronatijd is, dus oefen met het af en toe alleen blijven;
  • Verdiep je verder in de behoeften, verzorging en opvoeding van honden;
  • Schroom niet om hulp te vragen als je ergens tegenaan loopt of ergens over twijfelt. Dierenartsen, hondenscholen en erkende gedragsdeskundigen zijn goede raadgevers.

 

Twijfel je of een hond / puppy wat voor je is?

Een hond in huis nemen mag nooit een impulsbeslissing zijn. Denk er goed over na en verdiep je in wat er allemaal komt kijken bij de verzorging en adoptie van een hond.

Bronnen: AD, GVA, Kassa, Dierenbescherming, Hart voor Dieren Magazine

 

Nieuwsbrief