De zogeheten coronapuppy’s werden een begrip tijdens de eerste golf. Veel van ons kwamen thuis te zitten, voelde zich eenzaam of verveelde zich. Pups werden massaal in huis gehaald. Maar zo’n kleintje verzorgen is heel wat, en zo’n keuze vraagt veel bedenktijd. Hoe is het nu met de puppy’s die tijdens de coronatijd impulsief werden aangeschaft?

 

Maar in coronatijd hebben mensen toch ook meer tijd voor een puppy?

Een puppy verwelkomen, laten wennen en opvoeden kost tijd, veel tijd. En tijdens de eerste en tweede golf zijn we meer thuis. Maar we mogen er vanuit gaan dat dit na verloop van tijd weer anders wordt. Daarom zit er een verschil tussen mensen die toch al weloverwogen een puppy wilde adopteren en deze tijd gebruiken om daarmee te starten, en mensen die impulsief, soms zelfs uit verveling een hond in huis halen. Maar ook voor de eerste groep geldt dat zij hun kleintje alvast moeten trainen alsof het geen coronatijd is. Dus dat hun pup bijvoorbeeld al stapsgewijs went aan baasjes die niet continu thuis zijn.

 

Waar komen de coronapuppy’s vandaan?

De coronapuppy´s komen soms bij erkende fokkers vandaan, maar steeds vaker van malafide fokkers. Dat heeft met de vraag naar pups te maken die explosief is gestegen, daardoor zijn er lange wachtlijsten bij de goede fokkers ontstaan. Mensen die tijdens de eerste golf impulsief besloten een puppy te nemen, hadden vaak niet het geduld om op een erkende pup te wachten. Met als gevolg helaas ook een toename in puppy’s van slechte fokkers uit bijvoorbeeld Oost-Europa.

De tekst gaat verder onder de tekst.

coronapuppy uit oost europa

 

Wat merken de asielen?

De angst onder hondenliefhebbers was en is dat veel van de impulsief aangekochte coronapuppy’s in het asiel zouden belanden. Bij de 28 asielen die onder de Nederlandse Dierenbescherming merken ze dat gelukkig niet. Uit Vlaanderen komen echter al de eerste berichten binnen over puppy’s die in coronatijd zijn aangeschaft en nu bij het asiel worden gebracht. En natuurlijk doen asielmedewerkers hun uiterste best om de pups liefdevol op te vangen, maar dit lot hadden ze de kleintjes liever bespaard.

 

Strengere selectieprocedure herplaatsers

Toen de asielen van de Dierenbescherming de eerste signalen opvingen van mensen die impulsief honden wilde adopteren, hebben ze actie ondernomen. Normaal gesproken zijn deze opvangcentra al zeer secuur met wie in aanmerking komt voor een herplaatser, maar tijdens de coronatijd hebben ze de selectieprocedure nog verder aangescherpt. Natuurlijk willen ze niets liever dan een fijn thuis voor al hun viervoeters, maar ze wilde er wel zeker van zijn dat de schatten goed terecht zouden komen. En met succes, zo lijkt het in ieder geval. Want ook de herplaatsers keren tot op heden gelukkig niet terug naar het asiel.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

coronapuppy's asielen

 

Wat merken dierenartsen?

Sommige dierenartsen hebben de noodklok geluid. Zij zien namelijk een toename van coronapuppy’s in hun wachtkamer. Het gaat dan bijvoorbeeld om pups die onvoldoende gesocialiseerd zijn en daardoor ‘probleemgedrag’ vertonen. Vermoedelijk speelt hierbij stress van het dier een grote rol; de hond is niet of onvoldoende geleerd hoe hij op bepaalde zaken kan reageren. Het viervoetertje snapt simpelweg niets van de grote mensenwereld omdat hij daar niet de juiste handvatten voor heeft gekregen. Ook de zindelijkheidstraining blijkt bij veel van de kleintjes onvoldoende te zijn geweest.

Verder zien dierenartsen puppy’s met uiteenlopende gezondheidsproblemen terug. Daarbij gaat het vaak om kleintjes die bij malafide fokkers zijn gehaald. Ze zitten bijvoorbeeld onder de parasieten of zijn ernstig ziek.

 

Is er nog hoop voor de coronapuppy’s?

Gelukkig wel, maar daar kunnen kersverse puppy-ouders wel wat hulp bij gebruiken. Ben je zelf een ervaren hondeneigenaar? Kijk dan eens of je iemand kan helpen en zoek mee naar goede oplossingen. Tips voor de baasjes van coronapuppy’s:

 • Laat je puppy controleren door een dierenarts en bespreek met hem de basisvaccinaties en preventieve behandelingen tegen parasieten;
 • Volg een puppycursus bij een erkende hondenschool of raadpleeg een hondengedragsdeskundige;
 • Train je hond alsof het geen coronatijd is, dus oefen met het af en toe alleen blijven;
 • Verdiep je verder in de behoeften, verzorging en opvoeding van honden;
 • Schroom niet om hulp te vragen als je ergens tegenaan loopt of ergens over twijfelt. Dierenartsen, hondenscholen en erkende gedragsdeskundigen zijn goede raadgevers.

 

Twijfel je of een hond / puppy wat voor je is?

Een hond in huis verwelkomen moet je alleen doen als je er absoluut zeker van bent dat je voldoende tijd voor hem hebt. Want of het nu om een puppy of een volwassen viervoeter gaat, het is een hele verantwoording. Een mooie verantwoording, zeker, maar die moet je wel kunnen dragen. Daarnaast is het belangrijk na te gaan of je de financiële kosten van een huisdier kunt dragen. Vraag jezelf dingen af als:

 • Hoe vaak ben ik van huis?
 • Kan de hond minimaal 4 x per dag uitgelaten worden, waarvan één ronde minimaal een half uur duurt?
 • Wat voor vermaak en beweging kan ik een hond naast de wandelingen bieden?
 • Hoe ga ik een band opbouwen met een viervoeter?
 • Hoe geef ik hem dagelijks liefedevolle aandacht?
 • Hoeveel eet een hond iedere dag (o.a. afhankelijk van ras, gewicht en leeftijd) en wat kost hondenvoeding?
 • Welke spullen heeft een hond nodig?
 • Wat kost het vaccineren / titreren en preventieve parasietenbestrijding op jaarbasis en kan ik daarnaast onverwachte medische kosten dekken?
 • Hoe kan ik een hond het best opvoeden en welke cursussen kan ik daarvoor volgen?
 • Kan ik de pubertijd van een hond aan?
 • Wie kan mijn viervoeter verzorgen en uitlaten als ik ziek wordt?
 • Mocht ik werkeloos worden, heb ik dan nog voldoende geld om voor mijn dier te zorgen?
 • Kan ik een hond in mijn huis veilige en rustige slaapplekken bieden?

Beantwoord de vragen over jezelf nu nogmaals, maar dan vanuit hoe je leven eruit ziet als er geen  corona heerst. Nu je veel thuiszit heb je waarschijnlijk zeeën aan tijd, maar hoe is dat als je bijvoorbeeld weer naar kantoor gaat en er andere versoepelingen van de maatregelen volgen?

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

coronapuppy toekomst

 

Als je zeker van je zaak bent

Heb je je keuze goed overwogen en ben je er zeker van dat je een hond goed kan verzorgen? Overweeg dan de adoptie van een asielhond. Natuurlijk zijn puppy’s enorm schattig met hun kleine kraaloogjes, maar ook herplaatsers kunnen ontzettend lief zijn. Bovendien wachten zij vaak al een tijd op een eigen thuis. Hoe mooi is het als je dat kunt bieden! Asielmedewerkers kunnen je veel informatie geven over hun honden. Zij weten bijvoorbeeld hoe hun karakter is en welk baasje het best bij de verschillende viervoeters past.

 

Hoe herken ik een goede fokker?

Als je hebt besloten voor een puppy te willen gaan, let dan goed op bij welke fokker je hem haalt. Malafide fokkers, ook wel broodfokkers genoemd, weten zichzelf namelijk heel mooi te verkopen, maar ondertussen geven ze niets om hun dieren. Met alle ellende van dien. Een goede fokker daarentegen verzorgt zijn honden goed en wil er ook zeker van zijn dat ze goed terecht komen. Een erkende, zorgzame fokker:

 • Vraagt naar je thuissituatie en dagelijkse activiteiten;
 • Heeft veel kennis over het ras waarmee hij fokt;
 • Vraagt een reële prijs voor zijn puppy’s;
 • Laat zijn puppy’s in een huiselijke sfeer bij hun moederhond wonen;
 • Laat je kennismaken met de moederhond;
 • Biedt aan om de slaapplaats van de pups en moederhond te bekijken;
 • Heeft puppy’s die er sterk verzorgt uitzien en gechipt zijn;
 • Kan Europese paspoorten van de kleintjes laten zien met daarin de vaccinaties die ze al hebben gehad;
 • Geeft de stamboom mee en kan vragen beantwoorden over de familiegeschiedenis van de honden;
 • Heeft er geen bezwaar tegen als je een pup door een dierenarts laat checken;
 • Geeft potentiële baasjes een bedenktijd en stelt meerdere kennismakingen voor. Hij/zij wil er zeker van zijn dat je goed voor zijn puppy zal zorgen. Iemand die je bij de eerste kennismaking direct een puppy in je handen duwt en mee naar huis geeft, is niet bezig met het welzijn van zijn dieren.

Bronnen: AD, GVA, Kassa, Dierenbescherming, Raad van Beheer, Hart voor Dieren Magazine

 

Nieuwsbrief