Honden kunnen ons niet vertellen of ze zich ziek voelen. Daarom hebben experts zes duidelijke tekenen geïdentificeerd die het leven van een viervoeter zouden kunnen redden. Deze tekenen zijn vastgesteld door voedingsdeskundigen van Britse hondenvoerproducent Years.com. Het is essentieel dat eigenaren alert zijn op deze signalen, omdat vroegtijdige behandeling bij de dierenarts het welzijn van hun huisdier kan verbeteren. Elk van de afzonderlijk waargenomen tekenen kan ook een vrij onschuldige verklaring hebben, maar hondeneigenaren zouden extra bezorgd moeten zijn als ze merken dat hun huisdier meerdere van de duidelijke waarschuwingssignalen tegelijkertijd vertoont.

1. Gebrek aan eetlust

Als je hond niet zijn voerbak volledig schoonlikt, raak dan niet in paniek. Als hij na het overschakelen naar een andere voeding of na enkele dagen echter nog
steeds niet voldoende eet, kan een hond zich bijvoorbeeld gestrest en angstig voelen, of last hebben van onderliggende spijsverteringsproblemen.

2. Vreemde bultjes

Voel regelmatig de huid en vacht van je huisdier om te controleren op bultjes en knobbeltjes. Noteer het als de bult groter wordt of als er in een periode van twee weken meer verschijnen, en breng je hond naar de dierenarts. Ook als je merkt dat er een verandering in een knobbeltje is opgetreden.

3. Constant naar buiten willen

Honden vinden het leuk om naar buiten te gaan en in de tuin te spelen, maar als ze constant aan de deur krabben na het eten, betekent dit mogelijk niet dat ze wat zonneschijn willen. Direct na het eten ‘naar het toilet gaan’ kan betekenen dat ze spijsverteringsproblemen hebben en/of dat het voedsel dat ze krijgen hun maagklachten verergert.

4. Rode en/of geïrriteerde huid

Als je goed naar de huid van je hond kijkt en merkt dat deze rood of verkleurd is, kan dit o.a. betekenen dat hij een bacteriële huidinfectie heeft. Als dit onbehandeld blijft, kan het zich over het hele lichaam verspreiden en wijdverbreide irritatie veroorzaken die steeds heftiger wordt door het krabben.

5. Stinkende nagels

Als er een vieze geur uit de nagels van je hond komt, kan dit een teken zijn van een bacteriële nagelinfectie. Als dit onbehandeld blijft, kan het verergeren en uitgroeien tot botinfecties, die niet alleen erg ongemakkelijk zijn voor je hond, maar ook zijn gezondheid aanzienlijk verslechteren.

6. Jeukende oren

Honden krabben graag aan hun oren en hoewel het misschien niet schadelijk lijkt, kan het riskante gevolgen hebben als het non-stop doorgaat. Oormijten
kunnen de oorzaak zijn van de irritatie, wat kan leiden tot oorinfecties als dit niet wordt behandeld, evenals zwelling van het oorkanaal. Dit kan leiden tot gedeeltelijke doofheid als het euvel gedurende een langere periode niet wordt opgelost.