Vind je een teek bij je hond of kat, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Want, hoe langer het nare beestje in je huisdier zit, hoe meer leed hij kan veroorzaken. Natuurlijk moet het weghalen van teken wel veilig gebeuren; maar hoe doe je dat? En heb je een teek eenmaal verwijderd dan ben je er nog niet. Om jou en je gezin te beschermen, is het ook nog van belang wat je vervolgens met dat nare beestje doet.

 

Een teek verwijderen

Verwijder een teek zodra je hem ontdekt maar zorg er wel voor dat je dit op de juiste manier doet. Anders blijft een deel van de teek mogelijk zitten óf irriteer je de parasiet onnodig waardoor je hem stimuleert om meer speeksel los te laten. En juist via dit speeksel kunnen ziekteverwekkers overgedragen worden.

Het weghalen van een teek gebeurt bij honden en katten op dezelfde manier als bij mensen:

  • Gebruik een puntig pincet, tekentang – of kaart om de teek te verwijderen.
  • Pak de teek bij de kop, zo dicht mogelijk bij de huid.
  • Trek het beestje in één beweging, recht uit de huid (draaien is niet nodig)
  • Check of je de hele parasiet, inclusief bijtmondje, uit de huid heb getrokken.
  • Desinfecteer na afloop de bijtwond en de spullen die je voor het verwijderen hebt gebruikt.

Als de kop van een teek blijft zitten

Als een deel van een teek toch blijft zitten, is dat meestal het bijtmondje. Probeer alsnog met een enkelvoudig handeling dit deel te verwijderen. Lukt dat niet? Contacteer dan direct een arts.

teek verwijderen tekentangang

Gebruik vooraf geen olie, vuur of alcohol

Soms wordt het advies gegeven om bij een tekenbeet de parasiet voor het verwijderen te ‘bewerken’ met olie, vuur of alcohol. Doet dit vooral niet! Het zou het beestje alleen maar irriteren. Nadat je de teek weggehaald hebt, kun je het wondje wel met alcohol of jodium ontsmetten.

 

Gooi teken buiten en afgesloten weg

Zorg dat je de teek niet binnenshuis weggooit. Plaats hem in een afgesloten doosje dat je met tape dichtplakt en gooi dat buiten in een prullenbak of kliko weg. Zo voorkom je dat de teek alsnog een uitweg vindt en een nieuw slachtoffer zoekt.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

tekenbeet weggooien

Noteer datum van de tekenbeet en overleg met arts

Hoe langer een teek in je hond of kat gezeten, hoe groter de kans is dat hij ziektes heeft overgedragen. De ziekte Lyme staat bekend als de beruchtste onder tekenbeten, maar de parasiet kan ook andere ziektes overdragen op dier en mens.  Noteer daarom de datum van de beet en zoek contact met de dierenarts.

 

Controleer jezelf en huisdieren op tekenbeten

Een tekenbeet voel je niet altijd en bij je hond of kat zie je hem niet direct tussen al die haren. Controleer jezelf, huisdieren en kinderen daarom iedere keer als jullie buiten zijn geweest.  Helaas komen teken steeds vaker en op meer plekken voor. Ze leven namelijk niet alleen in bossen – wat vaak gedacht wordt – en ook niet alleen in de zomer. Deze spinachtigen beestje kunnen al actief zijn bij een buitenteperatuur vanaf 7 graden en vinden duinene, parken en zelfs jouw tuin, prima plekjes om een tijdje te verblijven.

Het leven en woongebied van een teek

 

Preventieve bescherming tegen teken

Het goede nieuws is dat je je hond of kat het hele jaar door preventief tegen teken kunt beschermen. Daarvoor geef je hem periodiek een anti-tekenmiddel, verkrijgbaar in dierenartspraktijken en dierenspeciaalzaak. Overleg op voorhand met je dierenarts welk middel het best bij je viervoeter past.

Bron: tekenradar, Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief