Mariska is een van de deelnemers van de Hart voor Dieren Talentenjacht. Ze is 27 jaar en een grote dierenvriendin. Het baasje van katten Shira en Lobke en hond Bandito. Ze schrijf graag stukjes over haar huisdieren daarnaast is ze vrijwilliger bij het WNF. Wij stuurden haar de nieuwe SureFlap Microchip voerbak toe om voor jullie te testen.

 

De pakketbezorger staat met een grote doos in zijn handen voor onze deur. Ik weet wat erin zit, namelijk een nieuwe eigen voerbak voor onze Lobke.

Ik haal de voerbak en gebruiksaanwijzing uit de doos en inspecteer de voerbak. Vervolgens lees in de gebruiksaanwijzing en registreer de chip, die Lobke later om haar nek krijgt, door het bij de voerbak te houden. Gelukt! Want zodra ik met de chip in mijn rechterhand het voerbakje nader, gaat het luikje open, haal ik mijn hand weg, sluit het luikje.

Wat ik handig vind is dat je zelf kunt instellen hoe lang het moet duren voordat het luikje sluit nadat de kat met de chip is weggelopen. Ik stel het zo in dat hij vrijwel direct sluit, anders eet onze Shira nog uit het voerbakje. Dat is ook meteen de rede dat deze voerbak voor Lobke wordt. Shira is namelijk dol op eten.
Nu de chip geregistreerd is kan de voerbak gebruikt worden. Voor mij komt nu het moeilijkste moment, namelijk een bandje omdoen bij Lobke. Geloof me, dat lukt je niet zonder kleerscheuren!
Ik vond het wel jammer dat ze geen bandje hebben meegeleverd, nu heb ik de hele zolder op z’n kop moeten zetten om uit één van onze verhuisdozen een bandje vandaan te toveren.

Eenmaal bij Lobke begin ik met aaien en kroelen. Maar al snel had ze door dat haar wat te wachten stond waar ze geen trek in had. Toen ik daadwerkelijk probeerde het bandje om te doen, nam ze de benen, en liep via de ladder die ze zojuist in mijn panty gemaakt had naar beneden. Bagger, dit lukt me nooit!!!

Een minuut of tien later komt ze tevoorschijn en klimt op de krabpaal. Ze laat zich opnieuw aaien en tot mijn grote verbazing laat ze het omdoen van het bandje maar over zich heen komen. Mooi, die is om!

Oh, en even voor alle kattenbandjes-haters, het is er één met elastiek, dus mocht ze buiten ergens achter blijven hangen, dan rekt het uit en glijd het bandje af.

Gooooeeeed…. Voerbak klaar voor gebruik, check! Lobke die de chip draagt, check! Iets lekkers voor in de voerbak, check! Heel veel geduld, check!
Je kunt een speciaal trainingsprogramma volgen door een optie op de voerbak te gebruiken, maar ik wilde het eerst zonder proberen. De eerste twee dagen ging moeizaam, want Lobke schrok van het geluid tijdens het openen en sluiten van de voerbak.

De derde dag ontdekte ik dat de voerbak vrij snel leeg was.  Ze raakte er dus aan gewend. Echter, wilde ze niet eten in mijn bijzijn, dus ik wist ook niet of Shira stiekem meeat.
Ik besloot dus om de volgende dag mijn camera te laten draaien nadat ik de bak gevuld had.

Conclusie: Lobke laat duidelijk zien dat het HAAR voerbak is, dus Shira zal het voortaan met haar eigen voerbak moeten doen.

Voor mensen die meerdere katten hebben, waarvan eentje op dieetvoer staat, is dit een handige oplossing. Zo voorkom je dat de andere katten ook van het dieetvoer eten.
Ook voor mensen met buitenkatten is deze voerbak ideaal.

Alleen katten met een chip die de voerbak geregistreerd heeft, kunnen uit de voerbak eten, dus de buurtkatten komen van een koude kermis thuis. Bovendien kunnen er geen vliegen op gaan zitten, doordat het luikje gesloten is als er geen kat uit het voerbakje eet.