Het eten, jagen, fokken en verhandelen van wilde dieren is voortaan verboden in de Chinese stad Wuhan. Daar brak het coronavirus voor het eerst uit, zeer waarschijnlijk nadat mensen wilde dieren hadden gegeten op een dierenmarkt.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Wuhan staan de Chinese autoriteiten zwaar onder druk om serieus werk te maken van het stoppen van de handel. In februari kondigde China al een tijdelijk verbod af op het eten van wilde dieren. Later dit jaar wordt permanente landelijke wetgeving verwacht die het eten van wilde diersoorten verbiedt.

Wuhan

Uitkoopprogramma’s

Veel steden nemen de vlucht naar voren en hebben – net als Wuhan – alvast eigen wetgeving ingevoerd. Ook hebben een aantal regio’s programma’s aangekondigd om fokkers van wilde diersoorten uit te kopen, zodat ze kunnen overgaan op het fokken van bijvoorbeeld varkens of kippen.

Onderzoeken duiden erop dat het coronavirus afkomstig was van vleermuizen en via een ander dier op mensen is overgesprongen. Welk dier dat was, is nog niet helemaal opgehelderd, maar mogelijk ging het om een schubdier.

Wuhan schubdier

Traditionele medicijnen

De schubben van deze dieren worden gebruikt in traditionele Chinese medicijnen. Die traditie mag voorlopig blijven bestaan. Wilde dieren mogen nog steeds worden gefokt en verhandeld voor de medicijnen. Of ook de handel in schubdieren nog steeds mag doorgaan, is niet helemaal duidelijk.

Dierenactivisten hadden liever gezien dat ook deze handel in wilde dieren zou worden gestopt. Ze zijn bang dat veel bedrijven de traditionele medicijnen als excuus zullen gebruiken om door te gaan met hun illegale handel. Ook de bontindustrie mag doorgaan met het verhandelen van wilde diersoorten.

Wuhan vleermuis

Teken jij de petitie?

Het verbieden van de handel voor consumptie is een mooie eerste stap voor Wuhan, maar de handel in wilde dieren is een wereldwijd probleem. Ook het fokken en vangen van wilde dieren voor medicijnen, entertainment en de huisdierenmarkt moet overal ter wereld verboden worden. Alleen zo kunnen we wilde dieren beschermen én onze gezondheid.

Help jij mee om een verbod op de handel in wilde dieren voor elkaar te krijgen? Teken dan de petitie van World Animal Protection: https://bit.ly/2A38Dpo

 

Bron: RTL niews/AP

Ook interessant voor jou:
Roep om sluiting pelsdierfokkerijen
Campagne tegen opsluiting kippen

 

nieuwsbrief