In IJsland gaat normaal gesproken de walvisvaart begin juni van start. Inmiddels vindt voor het derde jaar op rij de walvisjacht geen doorgang.  International Fund for Animal Welfare (IFAW) meldt verheugd dat  de laatste walvisvaarder in IJsland ook heeft besloten om dit jaar af te zien van het afslachten van bedreigde vinvissen.

 

IJslandse walvisvaarders

“Het zal niet lang meer duren voordat het doek definitief valt voor de IJslandse walvisvaart,” zegt Sharon Livermore, Directeur Marine Conservation van IFAW. “In 2020 besefte de IJslandse Minke Whalers Association dat de jacht op walvissen echt niet meer van deze tijd is en staakte zij haar gelukkig haar praktijken.”

Het bedrijf Hvalur hf is nu nog de enige walvisvaarder die op grond van een quoteverordening op de vinvissen mag jagen. Toch heeft ook dit bedrijf dat al sinds 2018 niet meer gedaan. Hoe het volgend jaar zal gaan, is nog gissen. Hopelijk is dit een teken dat bij de laatste walvisvaarder ook het besef is binnengedrongen dat de jacht definitief moet stoppen.

 

Jacht startte na 13 jaar opnieuw

Na een stop van 13 jaar begon IJsland in 2003 weer met de commerciële walvisvaart en doodde  meer dan 1.500 vinvissen en dwergvinvissen. Sindsdien zet IFAW zich samen met IJslanders in om walvissafari’s te promoten als verantwoord alternatief voor de wrede walvisjacht.

 

Waarom wordt er in IJsland op walvissen gejaagd?

Het vlees van dwergvinvissen wordt in IJsland nog steeds verkocht, maar in de afgelopen jaren was dit voornamelijk aan toeristen en niet zozeer aan de IJslandse bevolking. Uit een recente opiniepeiling van IFAW kwam naar voren dat onder IJslanders zelf weinig vraag is naar walvisvlees; slechts 1% van de bevolking eet het nog regelmatig. In samenwerking met lokale touroperators die walvissafari’s aanbieden, heeft IFAW de ‘Meet Us Don’t Eat Us’ campagne opgezet om toeristen te informeren over de walvisvaart en het eten van walvisvlees. Door deze campagne is de consumptie van walvisvlees door toeristen in IJsland al aanzienlijk gedaald.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

walvisjacht ijsland toerisme

Export walvisvlees

Een verminderde vraag naar het walvisvlees in IJsland is goed nieuws. Helaas heeft het wel tot weer andere tendens geleid: er is naar nieuwe afzetmarkten gezocht en sinds 2013 wordt het vlees geëxporteerd naar Japan. Verder zijn er nog pogingen gedaan om andere buitenlandse markten aan te boren, maar gelukkig zonder succes.

 

IJslandse bevolking zet zich in voor de walvissen

Decennialang stond het toestaan van  de walvisvaart in IJsland hoog op de politieke agenda tijdens verkiezingscampagnes, maar in 2016 kwam het eerste kantelpunt. Jongere kiezers zijn meer bezig met klimaatverandering, de rol die walvissen spelen in het bevorderen van gezonde ecosystemen in de oceaan en de belangrijke bijdrage die zij leveren bij de CO2-afvoer naar diepzee.

Livermore geeft aan: “Op dit moment is de commerciële walvisvaart weliswaar gepauzeerd, maar het risico voor de walvissen in de IJslandse wateren is nog niet geweken. Gelukkig zijn het nu de IJslanders zelf die inzien hoe belangrijk walvissen zijn en maken zij zich hard voor het beëindigen van de walvisvaart. IFAW blijft zich inzetten voor de bescherming van de walvissen in de IJslandse wateren en het bevorderen van verantwoorde walvistoerisme.”

Bron: IFAW

nieuwsbrief