Ratjes kunnen als huisdieren ontzettend leuk zijn. De knagers zijn knuffelbaar, slim, sociaal en zeer gehecht aan hun mensen. Ontdek waarom de diertjes zo goed bij ons passen en wat ze nodig hebben om gelukkig en gezond te zijn.

 

Ratjes zijn speels, sociaal én intelligent!

Ratjes zijn speelse, vriendelijke diertjes die geschikt zijn voor jong en oud. Steeds meer mensen zijn fan van de intelligente diertjes, die zich goed kunnen aanpassen. Ze zijn slim, sociaal en leren spelenderwijze goed om te gaan met hun soortgenootjes. Bij wilde ratten denken mensen vaak aan negatieve zaken. Maar de zogenaamde kleurratten, die we als huisdieren houden, zijn alles behalve vies.

 

Ratten als huisdier minder risico op ziektekiemen dan hond of kat

Omdat de kleurratten binnenshuis leven, komen ze zelfs nog minder in contact met ziektekiemen en bacteriën dan honden en katten. Ratjes zijn dan ook niet gevaarlijker dan andere huisdieren. Integendeel! Tegenover mensen tonen ze zich meestal liefdevol en bereidwillig. Daarom zijn ze ook zeer geschikt voor kinderen.

 

Tam met geduld en wat lekkernijen

Met een beetje geduld en lekkernijen worden ratjes al snel tam. Ze eten uit je hand, laten zich over hun rug aaien en onder hun kin kriebelen. In tegenstelling tot andere knagers, zijn dit geen dieren waar je voornamelijk naar kijkt. Ratjes zijn nieuwsgierig en zoeken vaak zelf het contact met je op. Bij geen enkel ander klein huisdier is het sociale gedrag zo uitgesproken.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

ratjes 1

 

Ratjes zijn zeer actief

Wie denkt dat ratjes saai zijn, heeft ze nog nooit in actie gezien. Bij deze knagers is namelijk altijd wel iets te doen; de dieren hebben een enorme bewegingsdrang en zijn zeer nieuwsgierig en onderzoekend. Ze klimmen onvermoeibaar op alles wat interessant lijkt, zelfs de mens wordt graag als ‘klimpaal’ gebruikt en uitvoerig onderzocht. Ze zijn ijverige studenten en leren graag bij.

 

Ze blijken niet tegen kietelen te kunnen…

Naar ratjes en hun gedrag wordt volop onderzoek gedaan. Uit één van de onderzoeken bleek dat ze giechelen als ze gekieteld worden. Dit blijkt waarschijnlijk een trucje van hun brein te zijn…

Ja, ik wil verder lezen over dit kietelonderzoek

 

Hart voor Dieren Magazine

In Hart voor Dieren Magazine wordt ook maandelijks aandacht besteed aan kleine huisdieren als knagers. Bekijk nu welk abonnement het best bij jou past.