Wist jij dat ratten ook giechelen? Net als veel mensen kunnen ze niet tegen kietelen en tegelijkertijd lijken ze er toch volop van te genieten…

 

Kietelonderzoek bij ratten

Tijdens het onderzoek waarin werd onderzocht of ratten reageren op kietelen, werd een zogenoemd ‘kietelgebied’ in de hersenen met elektroden gestimuleerd. En wat bleek? Als reactie op de stimulans begonnen de knaagdieren luidkeels te giechelen en lachend over de grond te rollen. Dit gebeurde ongeacht waar de wetenschappers de ratten kriebelden: op hun buik, onder hun voeten en op hun rug.

 

Ga door met kietelen!

Al snel kwamen de wetenschappers er achter dat ratten ook écht genieten van het kietelen. Zodra ze stopten, holden de dieren achter de betreffende hand aan, ze bedelden als het ware om meer.

 

De kietelcellen in het brein van een rat

Om de hersencellen in kaart te brengen die voor de reactie op het kietelen zorgen, brachten onderzoekers ook elektroden aan op de sensomotorische cortex van de dieren. Dit is hersengebied dat sterk op deze prikkel blijkt te reageren.

“Onze gegevens suggereren dat we het kietelgebied in het rattenbrein hebben geïdentificeerd”, verklaart hoofdonderzoeker Michael Brecht op nieuwssite Phys.org.

 

De reactie van ratten heeft waarschijnlijk een reden

In de natuur gebeurt weinig zonder nut, dat lijkt ook hier het geval. De sterke reactie op het kietelen is bij ratten mogelijk een trucje van de hersenen om interactie en spel te belonen. Wellicht zetten deze groepsdieren dit trucje in tijdens het sociale contact met soortgenoten.

 

 Bron: Nu.nl