De plompe lori is één van de zeldzame giftige zoogdieren, nog wel. Deze schitterende halfaap wordt namelijk met uitsterven bedreigd. Het toerisme en social media blijken daarin een grote rol in te spelen. Want weet jij wat plompe lori’s eigenlijk zeggen als ze op schattig ogende foto’s hun armpjes uitstrekken?

 

De plompe lori: online populariteit

Plompelori’s zijn door hun schattige uiterlijk online een hit, helaas zeggen we daar maar alvast bij. ‘Kijk hoe cute, hij strekt z’n armpjes naar me uit om te knuffelen’ en soortgelijke teksten worden vaak geplaatst bij een selfie met het dier dat zijn armpjes omhoog doet naar de camera. Maar één ding moet je weten: Een plompe lori strekt zijn armen niet om iets te grijpen of te knuffelen. Hij doet dit uit doodsangst in een uiterste poging zichzelf te verdedigen.

 

Het profiel van de plompe lori

De plompe lori is een halfaap die in de regenwouden van Zuidoost-Azië leeft. Deze nachtelijke boombewoner maakt extreem langzame bewegingen. Dit lijkt misschien een nadeel, maar het werkt juist in zijn voordeel. De trage bewegingen van deze primaat trekken namelijk nauwelijks de aandacht van gevaarlijke roofdieren. En ondanks hun traagheid weten de plompe lori’s toch meerdere kilometers per nacht af te leggen. Zo’n 80% van hun voedsel bestaat uit boomhars. Om deze felbegeerde boomsappen te bereiken, hebben de dieren speciale tanden in hun onderkaak. Daarmee boren ze gaten in de bomen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

plompe lori giftig arm aap

 

Gif om te verdedigen

Deze primaat heeft een bijzondere eigenschap als het op zelfverdediging aankomt; hij produceert gif. De afscheiding die uit zijn klieren komt, wordt giftig zodra deze in aanraking komt met zijn speeksel. Met dit giftige goedje weet de plompe lori zijn vijanden te ‘injecteren’ via een beet. Verder smeert hij zijn eigen vacht er mee in en likt hij zijn jongen om ook hen bescherming te bieden.

 

Armpjes omhoog

Nog even terug naar de bekende foto’s waarop plompe lori’s hun armpjes uitstrekken. Dit is geen vorm van schattigheid. Dit zijn afbeelding van dieren die zich bedreigd voelen. Hun gedrag is een afweerreactie om de gifklieren in hun oksel te bereiken.

 

Bedreiging uit verschillende hoeken

Het uiterlijk van dit prachtige dier wordt vaak vergeleken met dat van een teddybeer. En dat maakt hem helaas erg gewild bij ‘liefhebbers’ van exotische dieren. Naast dat zijn leefgebied ernstig verkleind wordt door boomkap, vormt ook het toerisme een bedreiging. In delen van Zuidoost-Azië wordt de plompe lori namelijk als foto-object voor toeristen verkocht.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, wordt de primaat ook als medisch wondermiddel gebruikt. De halfaap wordt in de lokale, tradionele geneeskunde ingezet tegen allerlei zwangerschapskwalen. Op markten in bijvoorbeeld Cambodja zijn plompe lori’s al gedroogd of verwerkt tot pasta teruggevonden.

 

Het leven in gevangenschap

Dat plompe lori’s niet als huisdier kunnen leven, hoeven we echte dierenliefhebbers natuurlijk niet uit te leggen. In gevangenschap ondergaan ze fysieke verminkingen en lijden ze aan enorme stress. Door hun specifieke dieet waaraan een eigenaar niet kan voldoen, worden de halfapen vaak ondervoed aangetroffen. Daarnaast maakt hun ernstige verzwakte weerstand ze overgevoelig voor allerlei infecties.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

plompe lori gevangenschap

 

Tanden worden getrokken

Omdat deze dieren zich fel kunnen verdedigen met een gifbeet, laten handelaren vaak de hoektanden trekken, zelfs zonder verdoving. Als een plompe lori deze ingreep al overleeft, zal hij hierdoor nooit meer in het wild terug kunnen keren.

 

Opvang en bescherming

In 2007 werden tijdens de CITES conferentie plompe lori’s toegevoegd aan de lijst met streng beschermde soorten. De handel hierin is streng verboden, maar gebeurt dus nog steeds.

In verschillende landen in Zuidoost-Azië zijn gelukkig opvangcentra voor plompe lori’s opgericht. Daar worden ze liefdevol opgevangen en verzorgd. Toch lukt het alleen bij een klein gedeelte van de dieren om ze weer in het wild uit te zetten. Het missen van hoektanden, chronische ziektes of het te lang in gevangenschap hebben geleefd, maakt de rest ongeschikt. Uitzetten is dan niet verstandig omdat zo’n plompe lori niet meer zelfstandig kan overleven.

 

Educatie en voorlichting over de plompe lori

Door educatie en voorlichting wereldwijd hopen betrokken organisaties een betere toekomst voor de plompe lori te creëren. Mensen moeten weten dat hij als huisdier alleen maar lijdt en selfies met deze halfaap verwoestend voor zijn soort zijn. Want hoe prachtig de plompe lori ook is, hij is niet gemaakt om mensen van ‘likes’ te voorzien.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou:

 

 

nieuwsbrief dieren wildlife