Als je een pup opneemt in je gezin, betekent dit een nieuw hoofdstuk in je leven. Iedere nieuwe hondeneigenaar wordt aangeraden om te starten met een puppycursus. Tijdens een puppycursus wordt er geleerd hoe men met de puppy moet omgaan en hoe er op een natuurlijke manier grenzen kunnen worden gesteld. Met het behaalde puppycertificaat kan worden aangetoond waar de pup op getraind is. Dit vindt ook stichting Puppiedingen. Deze stichting pleit niet alleen voor pup-certificaten, maar ook voor een baasjes-certificaat.

Stichting Puppiedingen heeft onderzoek laten uitvoeren naar het gedrag van baasjes tijdens de puppycursus. Karin de Jong licht toe: “Niet alleen het gedrag van puppy’s moet geobserveerd worden, ook dat van baasjes. Hoe richten zij zich op de hond, zijn zij wel bekwaam voor een puppy in huis en hoe gaan zij om met de ontwikkelingen van de pup.” Het is vooral belangrijk dat de puppy grenzen leert kennen. Deze grenzen worden gesteld door de eigenaar. Per eigenaar en pup zie je verschil. De Jong: “Grenzen stellen is iets wat een baasje vanaf jongs af aan moet doen. Zo leert een pup sneller met andere dieren en mensen om te gaan. Deze sociale vaardigheden zijn echt van belang. Jong geleerd is oud gedaan.”

Om deze reden biedt stichting Puppiedingen bij verschillende hondenscholen ook cursussen voor baasjes aan. De cursussen zijn gericht op zowel praktijk als theorie. “De gehele ontwikkeling van een pup wordt stap voor stap met de baasjes doorgenomen. Zij dienen zich ook te ontwikkelen. Uit onze onderzoeken blijkt dat baasjes ook door een proces gaan, zoals een pup.”

De pilot van baasjescertificaten wordt per de eerste van de volgende maand doorgevoerd bij enkele geselecteerde hondenscholen. Stichting Puppiedingen verzoekt geïnteresseerden om bij de plaatselijke hondenschool te informeren of zij in aanmerking komen voor dit traject.