Ben jij een dierenvriend in hart en ziel? Dan vraag je je vast wel eens af wat je kan doen om het leven van dieren beter te maken. En goed nieuws: dat is vaak meer dan je denkt! Daarom vind je in dit artikel ideeën waarmee je huis- of boerderijdieren, en wilde dieren kunt helpen. Van handen uit de mouwen steken tot voorlezen (!) en donaties in natura.

 

Een helpende hand voor dieren

Voor dierenasielen- en opvanglocaties kan je met een paar uur al heel veel betekenen. Opgeleide dierenverzorgers zorgen in samenwerking met dierenartsen voor het welzijn van de dieren. Maar het geld is vaak krap, de teams klein en het aantal dieren dat bescherming en verzorging nodig heeft, is groot. Daarom zijn dierenasielen afhankelijk van het werk van vrijwilligers. Hoe meer mensen helpen, hoe meer tijd er is om dagelijks liefdevolle aandacht aan viervoeters te geven.

Een overzicht van dierenasiels in Nederland en België

 

Voorlezen aan dieren

Lezen is niet voor elk kind even gemakkelijk en daarom moet er veel geoefend worden. Maar helemaal alleen oefenen is niet leuk, dus waarom zou je niet iets voorlezen aan een dier? Verschillende dierenasielen hebben projecten ontwikkeld waarin kinderen kunnen oefenen met voorlezen aan zeer geduldige en aandachtige luisteraars: asielkatten. Zo hebben de kleine voorlezers een publiek, en de dieren hebben extra aandacht en gezelschap. Studies hebben bovendien aangetoond dat de stemmen van de kinderen een kalmerend effect hebben op katten.

Neem contact op met het asiel in jouw regio om te informeren naar de mogelijkheden.

 

dieren helpen vrijwillig

 

Honden uitlaten

In dierenasielen en andere dierenopvangcentra worden vaak hondenuitlaters gezocht. Een wandeling is niet alleen goed voor de viervoeters, maar ook voor jezelf. Vrijwilligers en hondenuitlaters helpen dikwijls ook bij de vervolgcontroles na de herplaatsing. Ze bezoeken dan dieren die zijn geplaatst in hun nieuwe thuis en kunnen begeleiding bieden waar nodig.

 

Donaties in natura

Oude handdoeken in de kast, schoonmaakmiddelen die zich opstapelen of ongebruikt tuingereedschap in de schuur? Dierenasielen en opvangcentra voor wilde dieren verwelkomen vaak donaties in natura.

Op de website van Wildopvang Delft is bijvoorbeeld te lezen dat naast voeding voor dieren en medische zaken ook andere spullen meer dan welkom zijn: allesreiniger, afwasmiddel, schuursponsjes, handschoenen, lampen en branddekens.

 

help dieren in nood

Houd je oren en ogen open

Een gewonde duif, verweesde eekhoorn of een egel die ziek en zwak is… Ook dieren in de natuur hebben jouw hulp nodig. Bel de dierenambulance als er acute opvang of medische hulp noodzakelijk is. En kijk ook niet de andere kant op als je dierenmishandeling vermoedt. Iedereen die constateert dat dieren slecht worden gehouden of mishandeld, kan actie ondernemen en helpen. Het is belangrijk om bewijs veilig te stellen en, indien mogelijk, foto’s te maken. Met de informatie neem je contact op met het landelijk meldnummer 144 of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

 

Verwelkom dieren in je tuin

Soms kan een bakje drinkwater al een groot verschil maken voor dieren die je tuin bezoeken. In het artikel Help dieren in je tuin vind je nog meer praktische tips.

 

Ideeën bedenken en uitwerken

Op verschillende manieren kun je fondsen werven voor dierenwelzijn. Het organiseren van een inzamelings- of crowdfundingsactie is niet moeilijk. Zet bijvoorbeeld in overleg met een supermarkt een stand op om statiegeldflessen in te zamelen voor een dierenwelzijnsproject. Of doe mee aan een marathon en laat je sponsoren door vrienden en familie. Ook kan je voor je verjaardag om donaties aan een goed doel vragen, in plaats van om cadeaus voor jezelf. Er zijn genoeg opties om dieren ook op deze manier te helpen.

 

Meedoen aan campagnes

Veel dierenwelzijnsorganisaties hebben campagnes en acties waar iedereen aan kan bijdragen, gewoon door bijvoorbeeld mee te lopen in een demonstratie tegen dierenleed in de bio-industrie of tegen gebruik van proefdieren. Je kunt je op deze manier inzetten voor dieren door er gewoon te zijn en te laten zien dat je een slechte behandeling van onze medeschepsels niet accepteert.

 

help dieren campagnes

 

Geef de dieren een stem

Elke stem telt als het om dieren gaat. Er zijn allerlei petities, burgerinitiatieven en online protesten online te vinden die je met slechts één klik kunt steunen. Want alleen met de steun van veel mensen voor meer dierenwelzijn, kan er echt iets gedaan worden. Samen kunnen we het verschil maken.

 

Verzorgingsproducten zonder dierenleed

Dagelijks gebruiken we veel verzorgingsproducten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je shampoo, make-up of douchegel. En ook hierbij is het kiezen voor meer dierenwelzijn niet moeilijk. Inmiddels zijn er tal van producten die niet vooraf op dieren zijn getest en volledig vegan zijn. Deze hoeven niet per se duurder te zijn en je kunt ze met een gerust hart op je haar of huid smeren. Shop Like You Give a Damn heeft een lijst met 800+ recent onderzochte cosmeticamerken samengesteld. In een oogopslag zie je welke merken proefdiervrij of vegan zijn.

 

Zeg ook nee als je op vakantie bent

Een bezoek aan een dolfinarium of circus, een ritje op een olifant of een stoere selfie met een aapje tijdens je vakantie in het buitenland? Dit alles gaat gepaard met veel dierenleed. Degenen die dieren willen helpen, zeggen simpelweg nee tegen zulk soort ‘entertainment’, ook als ze op vakantie zijn.

 

Dieren helpen op je bord

Dierenwelzijn gaat door de maag. Liefhebbers van dieren kunnen vlees en vis verminderen, of het helemaal zonder doen. Wist je dat je door een paar keer per week een veganmaaltijd op tafel te zetten, al een hoop dierenleed en milieuvervuiling kan voorkomen? Bekijk deze heerlijke diervriendelijke recepten

Bron: Hart voor Dieren magazine

 

nieuwsbrief dierentips