In het bos gelden nieuwe regels: maximaal drie honden zijn toegestaan en drones zijn verboden. Deze en andere nieuwe voorschriften zijn ingesteld door Natuurmonumenten vanwege de toenemende drukte in de natuur, wat schadelijk is voor planten en dieren. Dit kan leiden tot vertrapping van jonge planten en verstoring van broedende vogels. Honden die in grotere groepen lopen, vormen roedels en kunnen wilde dieren bedreigen.

De basisregel is nu dat alleen activiteiten zijn toegestaan die op de gele borden bij de ingang van het natuurgebied zijn vermeld. Voor andere activiteiten, zoals trouwfoto’s of sportevenementen, kan vooraf toestemming worden aangevraagd tegen een vergoeding, die wordt gebruikt voor natuurbehoud. Dit tarief varieert afhankelijk van de activiteit en locatie, en wordt beoordeeld door boswachters.

Uitlaten

De nieuwe regels hebben met name gevolgen voor hondenuitlaatservices, die tot 1 januari 2025 de tijd krijgen om zich aan te passen aan deze voorschriften. Na een inwerkperiode van zes maanden zullen boswachters gaan handhaven. Het hanteren van een ‘maximaal-drie-honden-regel’ is niet nieuw, aangezien sommige gebieden rond Amsterdam al vergunningen vereisen voor meer dan drie honden. Staatsbosbeheer hanteert ook regels op maat voor verschillende activiteiten in hun gebieden, afhankelijk van de situatie.


Bron: AD.nl 24.1.2024