Hulphonden die veteranen met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) begeleiden, ervaren op de korte termijn niet meer stress dan huishonden. Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

 

Wat is een posttraumatische-stressstoornis?

Als je iets bedreigends en/of schokkends ervaart, ook wel een trauma genoemd, en dat niet goed verwerkt, kan je een posttraumatische-stressstoornis ontwikkelen. Het trauma blijft je dan achtervolgen alsof je je nog steeds in de bedreigende, schokkende situatie begeeft. Daarbij komen zeer heftige emoties kijken en kan je zelfs de grip op de realiteit kwijtraken.

 

Hulphond PTSS

Een hulphond kan het leven van iemand met PTSS aanzienlijk verbeteren. Deels door zijn onvoorwaardelijke steun, maar ook door actief te reageren wanneer zijn baasje een herbeleving doormaakt. Daarnaast leert een psychiatrische hulphond tijdens zijn opleiding eventuele triggers – wanneer mogelijk – vroegtijdig te signaleren en zoveel mogelijk op afstand te houden.

 

Altijd alert

De loyaliteit en vaardigheden die hulphonden laten zien is ongelooflijk. Maar wat doet dit met hun eigen welzijn? Buddyhonden moeten immers 24/7 alert blijven om hun baasje te kunnen assisteren, ook ’s nachts. Tot nu toe was onduidelijk of de honden daar stress van ondervinden.

 

Stresshormoon cortisol

Het lichaam maakt constant cortisol aan, maar in stressvolle situaties veel meer dan gemiddeld. De hoeveelheid cortisol kan daardoor worden gebruikt als een graadmeter voor de ervaren stress. Cortisol kan in verschillende lichaamsstoffen gemeten worden, waaronder bloed, speeksel, urine en haar. In het onderzoek is de hoeveelheid cortisol in het hondenhaar onderzocht. Daarin analyseerden de onderzoekers hoeveel cortisol er gemiddeld aanwezig was in de afgelopen twee maanden.

 

Het onderzoek

Voor het onderzoek naar stress bij psychiatrische hulphonden, is gekeken naar buddyhonden die veteranen met PTSS ondersteunen. De onderzoekers van Universiteit Utrecht vergeleken de hoeveelheid stresshormoon cortisol in het haar bij elf hulphonden met die van negentien huishonden. Er blijkt geen verschil te zijn in de hoeveelheid cortisol, wat erop duidt dat de hulphonden uit het onderzoek niet meer stress ervaren dan gewone huishonden.

 

Meer onderzoek

Verder onderzoek moet uitwijzen waarom er geen verschil is in stressniveau tussen de twee groepen honden en of dit ook aanhoudt over langere tijd.

Bron: Universiteit Utrecht, Stichting Kibo, de Hersenstichting

 

nieuwsbrief dierentips