Ontdek alles over de kenmerken, het fokken en het grootbrengen van de borstelcavia.

 

Cavia’s hebben een gevarieerd en evenwichtige voeding nodig.

Beschrijving

 

Lichaamslengte:                              20 – 25 cm

Gewicht:                                            800 – 1400 g

Lichaam:                                            Kort, breed, gespierd

Hoofd:                                                Kort, breed, afgeronde snuit

Vacht:                                                 Ongeveer 12 kruinen

Klasse:                                                Zoogdieren

Soort:                                                 Knaagdieren

Type:                                                   Cavia

 

 

Verschijning

 

De vacht van de borstelcavia is maximaal 3,5 cm lang en is stijl en stug. De borstelcavia kenmerkt zich door de vele kruinen, ze hebben er wel 8 tot 12. Als een kleine wervelwind groeien de haren hier in een rondje naar buiten. Een borstelcavia heeft idealiter 10 kruinen, twee op de heup, twee op de achterkant, twee op de rug, twee op de flanken en twee op de schouder.

 

Het lichaam van de borstelcavia is breed, krachtig en gespierd. De schouders en achterkant zijn qua breedte aan elkaar gelijk. De cavia heeft een ronde kont en geen staart. Zijn ogen zijn groot, rond en glanzend. De oren hangen een beetje.

kenmerken van de borstelcavia

 

Voortplanting

Vrouwelijke cavia’s zijn geslachtsrijp vanaf 4-6 zes weken, mannetjes zijn dit na 6-8 weken. Over het algemeen wordt met mannetjes gefokt als ze zo’n 4-6 maanden oud zijn. Een cavia is ongeveer 68 dagen drachtig en haar nestje bestaat uit 1 tot 7 pups. De geboorte vind meestal ’s nachts of in de vroege ochtend plaats en duurt een half uur tot een uur. Cavia’s hebben bij hun geboorte meteen al een vacht en tanden en wegen ongeveer 60-80 gram. Ze kunnen meteen al zien en horen.

 

Cavia pups worden gevoed met moedermelk, maar eten ook al hooi en droogvoer. Dit doen ze na enkele uren of dagen. De moeder leert de jongen om sociaal te zijn. Je kunt meerdere moeders met jongen van dezelfde leeftijd bij elkaar zetten. De vrouwtjes kunnen namelijk goed met elkaar opschieten en gezamenlijk de nestjes grootbrengen.

 

Na een maandje mogen de jongen van hun moeder gescheiden worden.

 

Huisvesting

 

Cavia’s kun je zowel binnen als buiten het hele jaar door houden. De kooigrootte voor twee cavia’s moet minimaal 120 x 60 cm zijn. De cavia’s moeten beschikken uit een voer- en drinkbak en in ieder geval één slaaphuisje. Dit moet dan weer groot genoeg zijn dat beide cavia’s er tegelijkertijd in kunnen liggen.

 

Dieet

Om je cavia gezond te houden is een uitgebalanceerd dieet van groot belang. Het hoofdvoedsel bestaat uit hooi en verse voeding als kruiden, groenten, grassen en fruit. Geef daarnaast kleine beetjes droogvoer. Let erop dat dit ruwe, vezelrijke pellets zijn, die geen granen, suikers of melasse bevatten.

 

Zorg dat de cavia’s altijd vers drinkwater tot hun beschikking hebben.