Stichting AAP heeft voor het eerst een groep leeuwen en tijgers gered. Leeuw Reza zat, samen met nog een leeuw en twee tijgers, bijna 13 jaar lang eenzaam opgesloten in afzonderlijke trucks langs de kant van de weg. Afgedankt als circusartiest was Reza gedwongen zijn dagen te slijten in een veel te kleine ruimte zonder enige afleiding. Reza en de drie andere dieren zijn inmiddels aangekomen in de spiksplinternieuwe, ruime leeuwen- en tijgeropvang bij Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP.

Primadomus

 

Frans circus

Reza werd als klein welpje van twee maanden oud door de eigenaar van een Frans circus gekocht. Samen met nog een leeuw en twee tijgers moest hij in het circus gaan werken voor zijn kostje. Door een hoepel springen, over een balk lopen en omrollen… Na een zwaar trainingsproces deed Reza eindelijk wat er van hem werd verlangd, maar het leverde het circus geen extra publiek of inkomsten op. Bovendien bleek al snel dat de tweede leeuw en ook één van de tijgers te agressief waren om te kunnen trainen. Die werden direct opgesloten in hun kooi. Toen het circus vanwege geldgebrek zijn deuren moest sluiten, verdween ook Reza voorgoed achter slot en grendel.

 Opgesloten in een oude truck

Bijna dertien jaar zat Reza in een oude truck langs de kant van een weg in Frankrijk, alleen maar omdat zijn eigenaar hoopte dat zijn broer of kinderen ooit weer een circus zouden beginnen. AAP-directeur David van Gennep: “De aanblik van Reza in dat kille hok zal ik nooit vergeten. ‘De koning der dieren’ lag daar maar, met zijn hoofd tegen de tralies gedrukt. Hij keek de wereld in alsof hij dacht dat er nooit meer iets aan zijn situatie zou veranderen.”
Deze trieste situatie veranderde toen de Franse autoriteiten er lucht van kregen. De oud-circusdirecteur kreeg de kans de verblijven van de vier dieren te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze weer gezond werden. Maar de eigenaar deed keer op keer niets en uiteindelijk was de maat gelukkig vol. Hij moest Reza en zijn lotgenoten afstaan.

 

Bron: Stichting AAP