De borstelcavia is een opvallende verschijning! Door de vele kruinen lijken zijn haren in een wild kapsel te zitten. Ontdek meer over kenmerken van deze cavia, het juiste verblijf, zijn voeding en voortplanting.
De borstelcavia in het kort
- Lichaamslengte: 20 – 25 cm
- Gewicht: 800 – 1400 g
- Lichaam: Kort, breed, gespierd
- Hoofd: Kort, breed, afgeronde snuit
- Vacht: Ongeveer 12 kruinen
- Klasse: Zoogdieren
- Soort: Knaagdieren
- Type: Cavia
Kenmerkende vacht
De vacht van de borstelcavia is maximaal 3,5 cm lang en is stijl en stug. Kenmerkend zijn de vele kruinen; hij heeft er wel 8 tot 12! Als een kleine wervelwind groeien de haren hier rond, naar buiten.
Een borstelcavia heeft idealiter 10 kruinen: 2 op de heup, t2 op de achterkant, 2 op de rug, 2 op de flanken en 2 op de schouder.
Lichaamsbouw
Het lichaam van de borstelcavia is breed, krachtig en gespierd. De schouders en achterkant zijn qua breedte aan elkaar gelijk. De cavia heeft een ronde kont en geen staart. Zijn ogen zijn groot, rond en glanzend. De oren hangen een beetje.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Voortplanting
Vrouwelijke cavia’s zijn geslachtsrijp vanaf 4 à 6 zes weken, mannetjes zijn dit na 6 à 8 weken. Over het algemeen wordt met mannetjes gefokt als ze zo’n 4tot 6 maanden oud zijn. Een borstelcavia is ongeveer 68 dagen drachtig en haar nestje bestaat uit 1 tot 7 pups. De geboorte vind meestal ’s nachts of in de vroege ochtend plaats en duurt een half uur tot een uur.
Kleintjes na de geboorte
Cavia’s hebben bij hun geboorte meteen al een vacht en tanden en wegen ongeveer 60-80 gram. Ze kunnen meteen al zien en horen.
De kleintjes worden gevoed met moedermelk, maar eten ook al hooi en droogvoer. Dit doen ze na enkele uren of dagen. De moeder socialiseert de jongen. Je kunt meerdere moeders met kleintjes van dezelfde leeftijd bij elkaar zetten. De zeugjes kunnen namelijk goed met elkaar opschieten en gezamenlijk de nestjes grootbrengen.
Na een maandje mogen de jongen van hun moeder gescheiden worden.
Huisvesting borstelcavia
Borstelcavia’s kun je zowel binnen als buiten het hele jaar door houden. De kooigrootte voor twee cavia’s moet minimaal 120 x 60 cm zijn, maar geef ze liever een groter verblijf. Verder moeten de dieren beschikken over een voer- en drinkbak en in ieder geval één slaaphuisje. Dit moet dan uiteraard groot genoeg zijn voor twee knagers.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
De juiste voeding houd borstelcavia langer fit
Om je borstelcavia gezond te houden is een uitgebalanceerd dieet van groot belang. Het hoofdvoedsel bestaat uit hooi en verse voeding als kruiden, groenten, grassen en fruit. Geef daarnaast kleine beetjes droogvoer. Let erop dat dit ruwe en vezelrijke pellets zijn die geen granen, suikers of melasse bevatten.
Zorg dat je cavia’s altijd vers drinkwater tot zijn beschikking hebben.
Meer verzorgingstips voor cavia’s
Overweeg jij om een borstelcavia’s te verwelkomen? Verdiep je dan vooraf in de verzorgingstips voor cavia’s zodat je hen het allerbeste leven kunt bieden:
Ja, ik wil goed voor cavia’s zorgen
bron: Hart voor dieren Magazine