Katten hebben regelmatig last van haarballen. Als je kat braakneigingen heeft zonder dat hij overgeeft, zit er waarschijnlijk een haarbal in de weg. Ontdek waarom  haarklonten opeens toenemen zodra het warmer wordt en hoe je je kat kunt helpen.

 

Waarom heeft je kat last van zijn haarballen?

Een haarbal bestaat uit samengeklonterde losse haren die je kat heeft ingeslikt tijdens het wassen. Om te voorkomen dat de haarballen een blokkade vormen in zijn spijsverteringsstelsel, heeft de natuur een beschermingsmechanisme bedacht: het opbraken. Iets wat er misschien naar uitziet, maar waar je kat normaliter dus prima tegen kan. Maar de losse haren kunnen een probleem worden naarmate je kat ze in te grote hoeveelheden binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat hij langharig is of een ruiperiode doormaakt. Dan zijn situaties waarbij haarballen mogelijk vast komen te zitten en huistijgers er last van hebben.

 

Waarom slikt een kat losse haren in?

Het is niet zo dat je kat op al die losse haren in zijn maagdarmstelsel zit te wachten, hij krijgt ze simpelweg binnen tijdens het wassen. En poetsen, dat kunnen onze huistijgers als geen ander! Het zijn zeer schone dieren die veel tijd aan hun hygiëne besteden, daar hebben de dieren soms een dagtaak aan.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

last van haarballen kat

 

Zit er een haarbal dwars? De symptomen

Soms heeft je kat een klemzittende haarbal en krijgt hij hem niet ‘opgehoest’. Je herkent dit aan de volgende symptomen:

  • Braken zonder effect
  • Opgeblazen buik
  • Kuchen en hoesten
  • Geen ontlasting hebben
  • Gras eten

 

Help je kat direct als hij last heeft van haarballen

Vastzittende haarballen geven vervelende gezondheidsklachten en kunnen op de langere termijn zelfs gevaarlijk worden. Een kat die acuut last heeft van opeenhoping van haren in het verteringsstelsel, help je met haarbalpasta of kattengras. Haarbalpasta werkt laxerend en maakt de ballen weker waardoor ze makkelijker door het maagdarmkanaal glijden. Ook door de sprietjes van kattengras die zich om de haarbal wikkelen wordt deze makkelijker afgevoerd.
Bekijk deze haarbalpasta en kattengras h1 { font-size: 25px; } Bekijk deze haarbalpasta en kattengras: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686654941567", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000030034104","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Aavet%20Haarbalmiddel%20Kat-a-lax","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686654413198", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000042282768","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Cyperus%20-%20Kattengras%20-%204%20Stuks%20-%20%D8%2012%20cm%20-%20Hoo...","linkSubId":""};

 

Paraffine als haarbalpasta en kattengras niet werken

Als de pasta en het kattengras niet helpen en je kat veel last heeft van haarballen, vraag de dierenarts dan om paraffine of een vergelijkbaar middel. Dit vloeibare middel werkt laxerend maar kan een heftig effect op de kat hebben. Pas het daarom alleen toe na advies van de dierenarts en geef er een minimale hoeveelheid van aan je kat. Teveel paraffine kan namelijk al snel voor hevige diarree zorgen.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

haarbal kat: gras en pasta

 

Preventief een teveel aan haarballen voorkomen

Het regelmatig borstelen van je kat voorkomt een groot deel van de vorming van haarballen, net als algehele hygiëne in de leefomgeving van je huistijger. Sommige katten hebben echter een grondige hekel aan borstelen. Bij hen verwijder je de losse haren door met een vochtige doek over hun lijf te wrijven met de haarrichting mee.

 

Waarom heeft de kat bij warm weer sneller last van haarballen?

Zodra de buiten het kwik stijgt, wassen huistijgers zich dikwijls nog vaker en intensiever dan normaal. Dit is voor katten een natuurlijke manier om zich af te koelen. Een nadeel daarvan kan zijn dat ze meer losse haren binnenkrijgen. Dat is dan ook de reden dat katten bij zomerwarmte vaak meer last van haarballen hebben.

 

Wat ik moet doen als mijn kat erg verhaart 

Als je kat heel erg verhaart, ook buiten de rui om, kan verschillende oorzaken hebben, zoals ziekte of stress. Zorg dat je samen met de dierenarts eventuele medische oorzaken onderzoekt. Daarnaast kun je speciaal kattenvoer tegen haarballen overwegen. Er zijn verschillende merken die deze voeding aanbieden, waarbij het vaak gaat om zeer vezelrijke brokjes die de stofwisseling stimuleren. Ook zijn er speciale anti-haarbalsnoepjes te koop die de vorming van haarballen helpen reduceren. Je vindt de genoemde producten in de dierenartsenpraktijk en bij dierenspeciaalzaken.

 

Waarom is een haarbal vaak niet rond?

We spreken bij katten over een haarbal terwijl de samengeklonterde haren dikwijls een langwerpige vorm hebben. Maar een haarbal heeft inwendig vaak wel een ronde vorm; pas als de kat hem opbraakt ontstaat de langwerpige, ovale vorm die wij kennen.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Lees verder

 

nieuwsbrief