In de winter vinden we het gezellig als onze katten lekker op of bij de verwarming liggen. Het gevolg is echter dat de vacht uitdroogt, dat de haren statisch worden en de huid roos ontwikkelt. Daar kun je iets aan doen.

 

Geïrriteerde slijmvliezen, een slechte vacht, vaak niezen, veelvuldig poetsen: katten geven het duidelijk aan als de lucht in huis te droog is. Zo kun je ze een handje helpen.

Luchtbevochtiger

Het eenvoudigst en meest effectief zijn elektrische luchtbevochtigers of met water gevulde houders die aan de radiatoren worden opgehangen. Het water verdampt en maakt de lucht aangenaam. 

 

luchtbevochtiger

 
Kamerplanten

Op de lange termijn zijn kamerplanten, die door hun bladeren beperkt maar wel constant vocht afgeven, zeer effectief. Kies voor niet-giftige planten zodat als de kat eraan knabbelt, hij geen last krijgt van zijn maag. De groene lelie (graslelie) is zo’n plant die ook verontreinigende stoffen uit de lucht absorbeert. De plant vraagt minimale verzorging en je krijgt er eenvoudig meer van door stekjes te planten in plantenbakken.

 
Decoratief water

Natuurlijk zorgen een open aquarium of een fonteintje, die beide ook zeer decoratief zijn, voor voldoende luchtvochtigheid. 

 

Frisse lucht van buiten

Lucht je huis regelmatig. Zet je kat in een andere kamer, open de ramen een kwartier en laat de frisse winterlucht het huis in.

Voldoende luchtvochtigheid heeft een aangenaam neveneffect: de vacht van je kat wordt niet of minder snel statisch en je kunt hem aaien zonder een elektrische schok te krijgen.

 

Ook interessant voor jou:
Hebben katten een maatje nodig?
Dit mag je kat niet eten