Veel honden worden zwaarder – of te zwaar – na hun castratie of sterilisatie. Dat komt voornamelijk omdat hun stofwisseling verandert. Je hond slank houden na castratie is echter heel belangrijk. Hoe je dat doet, lees je hier.
Waarom een hond castreren?
Castratie is gangbaar in Nederland en België, vaak zelfs wenselijk. Reuen worden meestal gecastreerd vanwege dominantie of hyperseksualiteit (rijgedrag). Teefjes worden gesteriliseerd (hoewel dit medisch gezien ook castratie is) omdat het voordelen oplevert voor hun gezondheid. Denk aan het voorkomen van baarmoederontsteking en melkkliertumoren op latere leeftijd. En natuurlijk is castratie ook een manier om overbevolking van honden in te dammen. Er zijn immers al zo veel en de asielen zitten vol met viervoeters die een fijn thuis zoeken.
Tekst gaat verder onder de foto
Waarom gewichtstoename na castratie?
Na castratie is een hond aanzienlijk gevoeliger voor overgewicht omdat de stofwisseling van het dier verandert. Het lichaam heeft minder behoefte aan het opnemen van energie, terwijl de hond juist de neiging krijgt om meer te gaan eten. Als je niet tijdig ingrijpt, loopt je hond dan ook kans op overgewicht.
Honden die op dezelfde wijze blijven eten als voor hun castratie houden meer energie over en die energie wordt opgeslagen in vet. En hond heeft dus na sterilisatie of castratie minder voer nodig, of een voer met een lager energiegehalte.
Wat zijn de gevolgen van overgewicht?
Honden die te zwaar zijn hebben een verhoogde kans op allerlei nare aandoeningen, zoals diabetes, blaasproblemen en hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen ze last krijgen van gewrichtsaandoeningen omdat het lijf te zwaar wordt voor de gewrichten om te dragen. Kortom: er zijn genoeg gezondheidsredenen om je viervoeter mooi op gewicht te houden en zijn levensverwachting op peil te houden.
Tekst gaat verder onder de foto
Hond slank houden na castratie door voeding aan te passen
Veel dierenartsen raden aan om direct na – of zelfs al een paar weken voor – de castratie de hond zo’n dertig procent minder voeding te gaan geven om ervoor te zorgen dat het dier niet te veel energie binnenkrijgt en daardoor aankomt. Je kunt dus gewoon minder geven van de voeding die je altijd al gaf aan je hond. Sommige honden gaan door hun toegenomen eetlust dan echter schooien en bedelen. Soms gaan ze zelfs dingen eten die niet voor consumptie bedoeld zijn. Voor hen kan de oplossing een light voeding zijn, waarvan het energiegehalte is aangepast aan dat van gecastreerde honden. Het hongergevoel wordt dan tegengegaan door een hoog vezelgehalte in het voer en de vetafbraak wordt gestimuleerd. Er zijn heel veel verschillende light- en dieetvoedingen verkrijgbaar, zowel in de (online) dierenwinkels als bij de dierenarts.
Tekst gaat verder onder de foto
Moeten alle honden hun voeding aanpassen na castratie?
Omdat elke hond anders is en niet alle honden het effect van castratie even sterk merken in hun eetgewoontes of activiteit, is het niet altijd nodig om op dieetvoeding of kleinere porties over te stappen. Als je twijfelt aan de overgang op een andere voeding of minder voer geven, kun je ook eerst je hond goed in de gaten houden en hem regelmatig wegen, zodat je het meteen weet als hij neigt naar overgewicht.
Het is overigens sowieso een goed idee om je hond regelmatig te wegen om zijn gewicht te controleren. Over het algemeen – en als er geen sprake is van ziekte – zit je viervoeter op een gezond gewicht als je zijn ribben makkelijk onder de vacht kunt voelen.
Als je hond al voor de castratie neigt naar vetrolletjes kun je echter beter zo snel mogelijk overstappen op een andere voeding. Neem hier de tijd voor en laat je dier geleiden aan wennen want een abrupte verandering in voedsel kan verteringsproblemen veroorzaken.
Tekst gaat verder onder de foto
Beweging na castratie ook belangrijk
Natuurlijk is het ook na de castratie belangrijk dat je hond voldoende blijft bewegen. Vaak hebben honden na hun castratie daar wat minder behoefte aan, dus je zult ze moeten motiveren. Zorg dat je met leuke en afwisselende wandelingen en spelletjes je hond fit en actief houdt. Dat is niet alleen goed voor het verbranden van calorieën en zijn gezondheid, het is ook heel belangrijk voor zijn geestelijk welzijn.
Tekst gaat verder onder de foto
Overgewicht bij de hond en medische controle
Heeft je hond al last van overgewicht – of er nu wel of niet sprake is van castratie? Maak dan een afspraak voor hem of haar bij de dierenarts. Door een goede medische begeleiding en regelmatig controle op gewichtsspreekuren kun je je viervoeter helpen om op een verantwoorde manier weer op een normaal en gezond gewicht te komen.
Hier lees je meer over wegen, afvallen en te dikke honden.
Ook interessant voor jou:
Gezonde voeding voor de hond
Heeft mijn hond een voedselallergie?
Maagtorsie bij de hond