Veel hondenbaasjes lopen er tegenaan dat hun hond niet terugkomt als hij geroepen wordt. Hebben we dan te maken met een viervoeter die hardleers is? Nee, vaak zit het probleem in het commando, de stem en de houding waarmee greoepen wordt. Kortom; vaak zit het probleem bij het baasje zelf. Maar daar kunnen we gelukkig wat aan doen.

 

Verschillende reacties van honden op terugroepen

Om te kunnen begrijpen waarom honden niet terugkomen als ze geroepen worden, moeten we ons eerst bewust worden van de verschillende reacties die honden op commando’s kunnen geven. een praktijkvoorbeeld:

George, Saartje en Milo spelen op het veld, het gaat er wild aan toe. Er dreigt een opstootje en de baasjes roepen hun honden terug. George rent rechtstreeks terug naar zijn mens, Saartje snuffelt op de terugweg nog wat voordat ze zich aan de zijde van haar mens begeeft. Milo daarentegen kijkt op en besluit dan dat hij niets gehoord heeft. Hij verdwijnt vervolgens in de bosjes. Wanneer de hond ook niet reageert op de derde keer roepen, stapt Milo’s vrouwtje op hem af en lijnt ze hem boos aan. Al lijkt dit hem ook niet echt te motiveren om terug te komen.

Drie honden en drie verschillende reacties op het terugroepen. En er zijn nog veel meer varianten, die allemaal uniek zijn op hun eigen manier. Want honden zijn persoonlijkheden en geen machines die met een druk op de knop doen wat er van ze gevraagd wordt. Naast de verschillende reacties die de dieren in het praktijkvoorbeeld geven, was er nog een groot verschil: de manier waarop de baasjes hun dieren terugriepen.  En Milo?Hij heeft vooral deze koppeling gemaakt: het commando ‘Kom hier’ = een boos vrouwtje dat je beter uit de weg kunt gaan.

 

Denk als een hond

Geen hond zal zijn ‘roedel’ voor langere tijd vrijwillig in de steek laten. Hij sluit zich meteen weer aan wanneer een lid van de roedel hem roept. Maar wanneer de mens roept, is het toch anders. Honden hebben al snel door dat de pret voorbij is wanneer ze teruggefloten worden en dat één keer geroepen worden niets voorstelt. Want ga maar na, de vorige keer toen ze pas na vijf keer terugkwamen, stond het baasje ook gewoon te wachten.

Wat kun jij doen?

Stapsgewijs oefenen met veel geduld, dat is heel kort samengevat hoe jij en je hond aan de slag kunnen gaan met terugkomen bij de baas. De trainingsstappen:

  •  Allereerst moet je je terugroepsignaal veranderen. Want het commando ‘kom’ of ‘kom voor’, of ‘hier’, zelfs een fluitcommando, zijn al lang in de hondenhersenen opgeslagen als ‘daar hoef ik niets mee te doen’.
  • Kies geen woord uit het dagelijks leven dat je vaak gebruikt. Het beste is een woord dat je met iets positiefs verbindt en ook vriendelijk kunt zeggen. ’Mimimi’ bijvoorbeeld of ‘goeoeoeoed’ of ‘suuuuper’.
  • Tover je hondenvoervoorraad om tot een ware delicatessewinkel met verschillende verantwoorde tussendoortjes. Maar gebruik deze alleen voor het snelle terugkomen!
  • Oefen dit thuis: een kort “Milo, mimimimi”. Eén keer heel enthousiast roepen is meestal al voldoende. De hond komt en krijgt meteen (!) met een ‘goed zo, knappe jongen!’ zijn speciale traktatie.
  • En nu zul je moeten oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En dat doe je nog steeds thuis, maar niet meer met lekkernijen. Daarvoor in de plaats maak je jezelf, omdat je buiten vaak niets lekkers hebt, helemaal te gek. Je danst met je hond, je speelt met hem, knuffelt hem suf. Doe dat samen waar hij veel plezier aan beleefd. Waarom? Omdat jij de positieve ervaring moet worden waar je hond graag naar terugkeert omdat er iedere keer weer een leuke verrassing op hem wacht.

 

Herhalen, herhalen, herhalen…

Zoals gedragsdeskundigen hebben vastgesteld, is het ook bij het terukomen naar de baas niet klaar met een paar herhalingen. Je hond heeft vele consequente oefeningen nodig voordat hij zeker van zijn zaak is. Daarom is het zo belangrijk dat je iedere dag het terugroepen oefent, meerdere malen zelfs. En voorlopig doe je dat nog zonder afleiding. De afleiding komt pas wanneer je er zeker van bent dat je de aandacht van je hond hebt, zodra je je roeppositie hebt aangenomen. Zorg dat dit een open en positieve houding is, straal met je lichaamstaal geen irritatie of ongeduld uit.  Dat ziet iedere hond namelijk uit zijn ooghoeken.

Als je hond aan het spelen is, jaagt, of een spoor volgt, doe je óf niets, óf je gebruikt je ‘oude’ gebruikelijke terugroepcommando. Het nieuwe commando moet eerst goed ingeprent zijn en wel zo sterk, dat je vierpoter alles laat staan en liggen als je roept en van louter blijdschap steeds sneller komt. Het duurt misschien lang, maar ooit wordt je voor je hond het leidende idool wie hij graag achterna loopt.

 

Extra tips:

  • Dwing jezelf om vrolijk te roepen, vergeet je ergernis en vergeet niet het terugkomen uitbundig te belonen.
  • Roep hem rustig en herhaaldelijk zonder reden bij je, en niet alleen wanneer je naar huis gaat.

 

nieuwsbrief dierentips