Baarden zijn nu super trendy, maar in het dierenrijk lopen al veel langer coole baarddragers rond. Hart voor Dieren heeft de 10 leukste en opvallende baarden op een rij gezet.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

1. Perfecte snor

De naam van de keizertamarin is verzonnen als een grapje. Zijn snor en baard hebben namelijk overeenkomsten met die van keizer Wilhelm II. Maar de naam sloeg aan en bleef bestaan. En eigenlijk zou elke baarddrager jaloers moeten zijn op deze prachtige zijdeaap uit Zuid-Amerika. Zijn lange, witte snor ziet er altijd perfect en natuurlijk fris gestyled uit! Zijn leefgebied zijn de tropische regenwouden, die helaas wel steeds kleiner worden.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

2. Nuttige baard

De snor/baard van een walrus bestaat uit borstelharen die aan de bovenlip hangen. Maar wist je dat deze baard een belangrijk doel heeft? Met deze snorharen vinden de dieren tijdens het duiken hun favoriete voedsel op de zeebodem: schaaldieren. Met hun tong zuigen ze vervolgens het vlees uit de schaal.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

3. Beroemde sik

De geitenbok is trotse eigenaar van een baard die wel heel bekend is geworden. Onder mensen heeft deze baardentrend de naam ‘goatee’ gekregen (afgeleid van het Engelse woord ‘goat’ voor geit). Deze baardentrend is vooral te zien bij jongere mannen en was in de jaren negentig erg populair.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

4. Zeldzaam baardje

De Laplanduil, oftewel Strix nebulosa, behoort tot de familie van echte uilen. Direct onder zijn snavel draagt hij donker gekleurde veren, die zich duidelijk onderscheiden van de lichte gezichtsveren en eruitzien als een baardje. Deze uil met zijn prachtige baard is voornamelijk te spotten in Lapland.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

5. Gelijknamige snor

Deze hond mocht natuurlijk niet ontbreken aan het lijstje! Hij heet namelijk net als zijn snor: Schnauzer. Hij heeft dan ook ook echt een schitterende baard te bieden! Wist je dat Schnauzers er in drie groottes zijn? De Dwergschnauzer heeft een lengte tot 38cm, de Middenslagschnauzer heeft een lengte tot 50cm en de Riesenschnauzer heeft een lengte tot 70cm.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

6. Karakteristieke haarpracht

Of het nu gaat om hoofdhaar of om baardhaar; ook de leeuw mag in deze lijst niet ontbreken. Het haar van de leeuw mag het mooiste haar in het dierenrijk genoemd worden. Zijn karakteristieke manen omlijsten het hele gezicht en creëren een indrukwekkende baard.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

7. Opvallende veren

Nog een vogel met een baard in zijn naam: de baardgier. Dit is één van de grootste vogels ter wereld die nog kan vliegen. Overigens, vanwege de misvatting dat hij voornamelijk op lammeren zou jagen, wordt hij ook wel lammergier genoemd. De opvallende borstelachtige zwarte veren van de vogel, waaraan hij uiteraard zijn naam ontleent, hangen over zijn snavel.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

8. Volle baard

Het varken met de mooiste baard leeft in Zuidoost-Azië. Dit prachtige dier heet het baardzwijn. Hij heeft borstelige, lichte haren op zijn snuit terwijl de rest van zijn lichaam dun behaard is. Het baardzwijn is vrij groot en kan wel tot 1,80 meter lang worden!

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

9. Stekelige baard

Deze hagedis uit Australië, de baardagaam, ook wel baardagame, is populair als huisdier. Hij heeft een driehoekige kop met een rij stekels op de onderkaak, die zich ook over de keel uitstrekt. Dit vormt zijn baard. In totaal zijn er acht verschillende soorten baardagamen waarvan de volwassen exemplaren zo’n 40 tot 50 cm lang zijn.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

10. Gevoelige snorharen

Op de bek van veel vissen zitten beweegbare baarddraden met smaakpapillen en tastlichamen. Ook de meerval is uitgerust met dergelijke snorharen die functioneren als tastorganen. In dit opzicht lijken de baarddraden op de snorharen van katten, die gebruiken ze ook als fijne en zeer gevoelige tactiele instrumenten.

 

Ook interessant voor jou: