Deze dieren zijn het snelst of belachelijk traag, het  sterkst of juist super luidruchtig. Verbaas je over 10 waanzinnige dierenrecords waarmee het dierenrijk weer laat  zien dat niets onmogelijk is.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

1  Zeegigant zorgt voor lengterecord

Voor het eerste verrassende dierenrecord kijken we naar de walvishaai, want is dat nu een walvis en daarmee een zoogdier of een haai en dus een vis? Het antwoord is eenvoudig: Dit dier is een vis en wat voor één! Met een lengte van 13 meter en een gewicht van ruim 12 ton is dit dier, dat behoort tot de orde van de bakerhaaien, de grootste vis ter wereld. Met zijn indrukwekkende bek filtert deze zachtaardige reus plankton en kleine visjes uit het water.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

2 Powerkever

Iets wat je waarschijnlijk niet verwacht, maar de neushoornkever is één van de sterkste dieren ter wereld. Als we zijn kracht vergelijken met zijn lichaamsgewicht, dan kan deze kever, met zijn markante hoorn, het 850-voudige (!) van zijn eigen gewicht dragen. Een echte kleine krachtpatser.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

3 Hoorns als kopsieraad zorgt ook voor record

De grootste hoorns van het dierenrijk draagt de waterbuffel. De spanwijdte bedraagt gemiddeld 1 meter, maar er is al eens 4 meter bij deze diersoort gemeten! Deze gigantisch grote hoorns kunnen naar de zijkant groeien of zich juist naar binnen draaien. Prachtig om te zien en bovendien een belangrijk verdedigingsmiddel voor de waterbuffel.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding

.

4 Pijlsnelle pinguïns als recordhouder

Aan het land komen pinguïns vaak onbeholpen over, maar onder water gaan deze vogels ontzettend snel! De echte recordhouder is de ezelspinguïn. Hij haalt een snelheid tot wel 36 kilometer per uur als hij op jacht is naar vissen, inktvissen en krillvissen of als hij vlucht voor zijn vijanden: orca’s en zeeluipaarden. Je moet wel heel snel kunnen zwemmen om aan deze ‘straaljager’ te ontkomen…

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

5 Tongacrobaat

De leden van de kameleonfamilie hebben een superelastische tong.  Als deze naar voren schiet om een prooi te vangen, haalt hij een snelheid van wel zes meter per seconde. Met deze vliegensvlugge beweging kunnen de reptielen insecten en zelfs kleine vogels te pakken krijgen.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

6 Meester in overleven

De rat heeft het beste aanpassingsvermogen van het dierenrijk. Verschillende soorten van deze knagers kom je overal ter wereld wel tegen. Zelfs in het verre Australië zijn ratten inheems geworden. Oorspronkelijk leefden ratten in bossen, maar inmiddels voelen ze zich ook prima thuis in steden dicht bij de mens.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

7 Mythen over de python

Over de netpython bestaan talrijke legendes. Zo zou deze nachtactieve reuzenslang wel 10 meter lang kunnen worden. Wetenschappelijk is er echter ‘slechts’ tot 8 meter aangetoond. En toch is de netpython één van de langste slangen ter wereld. Hij woont in de vochtige regenwouden van Zuidoost-Azië. Helaas speelt hij een belangrijke rol in de handel in slangenleer wat een bedreiging is voor zijn voortbestaan.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

8 Handen omhoog

Ooit al eens nagedacht over welk dier de meeste herrie maakt? Een olifant misschien, of een brulaap? Nee, het luidruchtigste dier is juist een kleine druktemaker; de pistoolgarnaal. Met zijn scharen produceert hij een knal van 200 dB om prooien te verdoven. Ter vergelijking: een straaljager haalt 130 dB. Als je een pistoolgarnaal in een glas zou zetten, zou hij dit met zijn herrie kunnen breken.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

9 Relax…

De titel ‘langzaamste zoogdier’ behoort toe aan de luiaard. Op zoek naar voedsel beweegt deze boombewoner doorgaans slechts duizend meter per dag. Dat komt door zijn voeding: de karige bladeren leveren hem maar heel weinig energie. De luiaard moet dus uiterst spaarzaam met zijn energie omgaan.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

10 Een uithoudingsvermogen waar je ’u’ tegen zegt

Iedereen weet dat het snelste landzoogdier ter wereld de cheetah is met een topsnelheid van maximaal 112 km/u. Dit kan de grote katachtige echter maar heel kort volhouden. Op lange afstanden heeft het roofdier aan de gaffelbok dan ook  een serieuze concurrent. De Noord-Amerikaanse herkauwer loopt 60 tot 80 km/u over een afstand van 5 kilometer. Theoretisch gezien zou de bok dus niet misstaan op onze provinciale wegen. En met deze snelheid sluiten we de 10 waanzinnige dierenrecords razendsnel af. Het dierenrijk blijft ons verbazen!

Ook interessant: