Je hond blaft naar andere honden? Of is hij een wildebras die soortgenootjes met te veel enthousiasme begroet? Onzeker gegrom, onstuimig gedrag of territoriale agressie. Voorbeelden van hoe een hond op andere honden kan reageren, mét de oplossing.

 

De reactie op andere honden: herken jij je hond?

Daisy is een onstuimige hond. Zodra ze een andere hond ziet, is de Spaniël niet meer te houden. Ze gaat ervandoor om de soortgenoot te besnuffelen en reageert niet meer als haar baasje roept. Maar niet alle honden van deze opdringerigheid gediend, dus dat kan Daisy nog eens duur komen te staan.

Aaron zet zijn nekharen omhoog en begint te grommen als hij een andere hond tegenkomt. Is hij niet aangelijnd, dan gaat hij met hoge staart op de ander af en bedreigt hem openlijk. Loopt hij aan de lijn, dan begint hij te trekken en blaffen.

Pitty is weer anders. Als hij niet is aangelijnd, gaat hij andere honden uit de weg. Maar loopt Pitty aan de riem, dan flipt hij zodra hij een andere hond tegenkomt.

 

De oplossingen vind je onder de afbeelding.

andere honden reactie

 

1. Leer hondenetiquette

Honden die als puppy te weinig met andere honden in aanraking komen, leren de hondentaal niet. Ze hebben dan niet in de gaten dat andere honden geen contact willen, reageren fout op afwijzingen of worden slachtoffers, zoals Daisy.

Wat te doen?

Honden leren hun leven lang en dus kan ook jouw hond nog steeds een cursus hondencommunicatie volgen. Doe dat bij voorkeur onder toezicht, bijvoorbeeld in een hondenschool. Daar kan hij van een rustige, zelfverzekerde hond leren dat je niet zomaar op een andere hond af stormt, maar die gewoon rustig nadert. En dat je andere honden nooit direct in de ogen moet kijken en moet weten of ze willen kennismaken of niet. Daisy zal deze belangrijke regels snel vanzelf leren.

 

Oplossing twee vind je onder de afbeelding.

andere honden te enthousiast

 

2. Territoriumgrenzen oplossen

Een hond beschouwt vaak niet alleen het huis als zijn territorium, maar ook de uitlaatroute. Zeker zelfbewuste honden kunnen dat als hun domein gaan zien. Ze proberen dan – zoals Aaron – elke viervoeter die de route kruist te verjagen. Zonder riem door duidelijk te dreigen, en aangelijnd door aanvalsbewegingen te maken.

Wat te doen?

 • Bewandel eens nieuwe routes met je hond.
 • Maak je viervoeter duidelijk dat de bekende route jouw domein is. Houd de hond bezig. Geef hem iets te dragen of commando’s zoals ‘zit’ en ‘plaats’. Zo moet hij zich concentreren op zijn baasje en heeft hij geen tijd om de route te controleren.

 

Oplossing 3 vind je onder de afbeelding.

andere honden territorium

 

3. Herken onzekerheid

De belangrijkste reden om naar andere honden te blaffen, is onzekerheid. Meestal gebeurt dat alleen als de hond aangelijnd is. Hij kan dan namelijk niet uitwijken en raakt daardoor in paniek. Dat uit zich vaak in agressief gedrag. Een onzekere hond heeft behoefte aan duidelijke regels waar hij op kan vertrouwen. En hij heeft zekerheid nodig.

Wat te doen?

 • Laat je niet imponeren door het gegrom, geblaf en het getrek aan de riem.
 • Dirigeer je hond naar de andere kant zodat je zelf tussen de twee viervoeters in loopt.
 • Loop dan vastberaden, maar wel met een grote afstand, voorbij de andere hond.
 • Blijf niet staan en scheld en schreeuw niet. Bestraf je hond ook niet.
 • Als je viervoeter probeert uit te breken, reageer dan niet. Loop gewoon zelfverzekerd verder.
 • Beloon hem met woorden of een snoepje als hij uiteindelijk stil en zonder trekken meeloopt.

 

Oplossing 4 vind je onder de afbeelding.

andere honden blaffen

 

4. Angst wegnemen door tegenconditionering

Honden die ooit in een gevecht verwikkeld waren of in het nauw werden gedreven, zijn vaak angstig. Ze proberen dan weg te lopen of kiezen voor de aanval als beste verdediging. Dat is het geval bij Pitty. In dit geval is tegenconditionering de beste oplossing. Daarbij leer je je hond dat andere honden geen gevaar vormen, maar juist leuk en positief zijn.

Wat te doen?

 • Vermijd in eerste instantie te nauwe ontmoetingen met andere viervoeters.
 • Zodra je een viervoeter in de verte ziet, begin je met afleiden en belonen. Doe dat bij elke wandeling.
 • Blijf ondertussen voldoende afstand tot de andere honden houden en maak deze ook steeds groter.

Na verloop van tijd leert je viervoeter: hond in zicht = iets lekkers. Bovendien krijgt hij in de gaten dat andere viervoeters geen gevaar vormt.

 • Laat andere honden pas dichterbij komen als je hond niet meer op hen reageert, maar juist verwachtingsvol naar je hand kijkt.
 • Blijf voorzichtig. Loop de andere kant op zodra je hond weer spanning laat zien en leid hem ondertussen af.
 • Als er alsnog een confrontatie dreigt: zet je hond tussen je benen, neem hem op je arm of ga tussen hem en zijn soortgenoot instaan.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

andere honden gedrag

 

 

Veel geduld en herhaling

Gedragsveranderingen vragen om veel geduld en herhaling. Bovendien is iedere hond weer anders. Hoe lang het zal duren voordat jullie ontspannen andere honden tegemoet kunnen treden, is niet te voorspellen. Maar het is zeker alle moeite waard!

 

Interessante hondenartikelen, voor jou geselecteerd:

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine