De Pers is om meerdere reden een opvallende verschijning; zijn volle haardos springt natuurlijk in het oog, maar ook zijn brede kop met korte neus is niet bepaald ‘standaard’. En dat merken deze vriendelijke, rustige huistijgers helaas zelf ook door onder meer de ademhalingsproblemen die ze kunnen ondervinden.

 

Perzische katten zijn de rust zelve

Natuurlijk is niet één kat hetzelfde, maar de Pers is doorgaans een kalm, vriendelijk en aanhankelijk kattenras. Deze huistijgers vinden het vooral heerlijk om tegen hun mens aan te liggen of zelfs op schoot te kruipen.

 

Oorsprong

Over de herkomst van de Perzisch Langhaar is nog lang niet alles bekend, maar wel dat het om een oud kattenras gaat. Er zijn geschriften uit de 16e eeuw gevonden waarin al over de Pers gesproken wordt. Toch nemen we over het algemeen aan dat er pas eind negentiende, begin twintigste eeuw bewust werd gefokt om tot de huidige Perzisch Langhaar te komen. Dit gebeurde in Groot-Brittannië. Later werd hij in de Verenigde Staten gekruist met een American Shorthair, zo ontstond een nieuw ras: de Exotic Shorthair.

 

Het uiterlijk van de Pers

Perzisch Langharen zijn middelgrote tot grote, langharige katten. Dankzij de diversiteit van hun voorouders komen ze inmiddels voor in allerlei vachtkleuren en -patronen. Zo kunnen deze huistijgers eenkleurig, tweekleurig of zelfs driekleurig zijn.

De staarten van deze katten zijn kort en weelderig behaard. Via de rug komen we bij de dikke halskraag, die hun nek als een soort manenkrans siert. De oren zijn klein op de brede kop van de Pers. En het is de bouw van die kop die de Pers in de problemen kan brengen.

 

Abnormale bouw van de kop zorgt voor problemen

De neus van de Pers zoals we die nu kennen is kort. Dit geeft de kat regelmatig ademhalingsproblemen. Binnen dit kattenras wordt gefokt met verschillende bloedlijnen, waarbij sommige helaas zorgen voor een extreme bouw van de kop. De ruimte in de schedel is dan te krap, waardoor ook problemen met de neus, bek en keel kunnen ontstaan en de kat hier erg veel last van heeft. Door afwijkingen bij de traanbuisjes hebben de dieren vaak last van tranende ogen welke soms leiden tot chronische oogontstekingen. De huidplooien rondom de neus zijn vatbaar voor huidontstekingen.

Door hun ingekorte snuit hebben de kaken een afwijkende stand en sluiten het onder- en bovengebit soms niet goed op elkaar aan. Hierdoor hebben Perzen moeite met het eten van normaal kattenvoer en is er voor dit ras speciale kattenvoeding ontwikkeld.

 

Peke Face Pers

Een zeer extreem doorgefokte variant van de Perzisch langhaar is de zogeheten Peke Face Pers. Zijn snuit is zo kort dat deze vergelijkbaar is met die van kortsnuitige honden zoals de mopshond. Inmiddels is er dan ook een fokverbod opgelegd voor de Peke Face Perzen. Met name Dier&Recht heeft meermaals op dit verbod toegezien en – met succes – een aantal handhavingsverzoeken ingediend bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Peke Face Persian

Peke Face Persian

Doll Face Persian

Vanwege het grote lijden onder de Perzen is een nieuw ras gefokt: de Doll Face Persian. Deze kat lijkt op de oorspronkelijke pers en heeft niet de extreem platte kop en korte neus.

 

Adopteren Perzisch langharen

Besluit je een Pers uit het asiel te adopteren, wees je dan bewust van de gezondheidsrisico’s voor het dier. Als je kat eenmaal aan zijn nieuwe omgeving is gewend, laat je hem kennismaken met de dierenarts. Laat hem/haar de gezondheid van je huistijger beoordelen zodat je samen een plan op kunt stellen om de kat goed te begeleiden.

Overweeg je een kitten in huis te verwelkomen, dan is het beter niet voor een Pers te kiezen of uitsluitend te kijken naar Doll Face Persians bij verantwoorde fokkers.

 

Verzorging van de lange haren

De prachtige lange haren van een Pers houd je in conditie door meerdere keren per dag, en in ieder  geval dagelijks, te kammen. Daarmee kun je pijnlijke klitten voorkomen en haal je vuil en stof gemakkelijk uit de vacht. Een paar keer per jaar kun je de vacht wassen met speciale droogshampoo voor langharige katten.

 

Let op de kilo’s!

Doordat Perzen van nature minder actief zijn, is het extra belangrijk hun gewicht in de gaten te houden en ze te motiveren om extra te bewegen. Een uitgebreide krappaal kan daarbij een handig hulpmiddel zijn, mits je als baasje actief met je kat meespeelt. Want zodra jij gaat zitten ziet je Perzisch Langhaar nog maar één ding: “Dat is een perfecte schoot om mijn schoonheidsslaapje op te doen!”.

Weeg je kat regelmatig. Door de volle bos haar is het gewicht van Perzen met het blote oog lastig in te schatten. Mocht je dier met overgewicht kampen, bekijk dan samen met je dierenarts hoe je de kat het best kunt laten afvallen.

 

Hoe oud wordt een Pers gemiddeld?

Perzisch Langharen worden gemiddeld 14 jaar oud. Door je kat de juiste voeding en medische zorg, liefdevolle aandacht en genoeg beweging te geven, vergroot je de kans op een fit en lang kattenleven.

 

Erfelijke aandoeningen

Onder meer deze erfelijke aandoeningen regelmatig bij Perzisch langharen voor:

 

Bron: LICG, Dier&Recht, Anicura

 

nieuwsbrief dierentips