Het is natuurlijk belangrijk om goed voor je hamster te zorgen. Maar welke signalen geeft je hamster als het niet goed met hem gaat? En welke maatregelen kan je nemen om je hamster zo gezond mogelijk te houden?

Controleren is erg belangrijk

Gezond voedsel, soortgericht houden en een hamstervrien­delijk verblijf kunnen de mees­te ziektes voorkomen. Hamsters hebben ruimte nodig om vrij te kunnen bewegen. Het wordt aangeraden om minimaal een kooi van 100×50 te nemen voor een Syrische hamster en 70×50 voor een dwerghamster. Maar zelfs met de beste verzorging is je lieveling niet immuun voor ziektes. Controleer daar­om één keer per dag zijn gezondheid: Is je hamster zwakjes? Slaapt hij meer dan normaal? Is hij afgevallen? Kan hij goed eten? Is hij actief en flexibel als hij wakker is? Of gedraagt hij zich ineens agressief? Als je op sommige vragen ja antwoordt, kan het diertje zich ongemakkelijk voelen. Ga in ieder geval naar de dierenarts voor advies, zodat de hamster zich snel weer gezond voelt.

Veelvoorkomende aandoeningen

Oogaandoeningen uiten zich als een zwelling van de oogleden of zelfs de helft van het gezicht, tranen of plak­kende, vieze oogleden. Dit kan komen door bacteriële infecties of abcessen in de bovenkaak, maar ook door stof en vuil in het verblijf. Een dierenarts kan de oorzaak identificeren en beslissen welke vorm van behandeling nodig is.

Wangzakverstopping- en verkleving komen voor bij de hamster als het dier­tje zoete voeding en lekkers te eten krijgt. De hamster moet dan zo snel mogelijk naar een dierenarts, die de wangzakken reinigt, anders kunnen er pijnlijke ontstekingen ontstaan. Dit kan overigens ook gebeuren als de hamster scherpe of puntige korrels in zijn wan­gen stopt.

Een toename in lichaamsgewicht, troe­bele ogen en vaker plassen kunnen een teken zijn van diabetes. Een suiker- en vetarm dieet kan dit voorkomen. De di­agnose kan alleen door een dierenarts worden gesteld.

Ook voor diarree zijn veel oorzaken mogelijk, die alleen beoordeeld kun­nen worden door een dierenarts. Van een relatief ‘ongevaarlijk’ verkeerd di­eet tot een bacteriële infectie of vergif­tiging – er kan van alles achter zitten.

Een verkoudheid herken je aan veel­vuldig niezen, piepend ademen, tra­nende ogen en gewichtsver­lies. Wat in eerste in­stantie onschuldig lijkt, kan zich zon­der professionele hulp ontwikkelen tot een levensbe­dreigende long­ontsteking.

Vooral veel rust en warmte

Als je hamster een ziekte heeft opgelo­pen, heeft hij rust nodig. Het is daarom essentieel om stressfactoren zoals har­de muziek, temperatuurschommelin­gen of het uit de slaap halen van het dier te vermijden. Zolang de hamster diarree heeft, mag je hem geen vers voer meer geven. Geef hem gewoon hooi en water. Een warmtelamp kan de hamster in­dien nodig van extra warmte voorzien. Hang zo’n lamp in de hoek van het hamsterverblijf op, zodat het diertje zich op een koelere plek kan terug­trekken als het hem te warm wordt.

Preventie: de juiste voeding

Met de juiste voeding leg je de basis voor een lang en gezond hamsterleven. In het wild eten hamsters heel divers: fruit, zaden, bladeren, insecten en wormen. Het voeren van gedomesticeerde hamsters zou hierop gebaseerd moeten zijn. Daarom wordt aanbevolen als voedingssamenstelling: 50% granen (verkrijg­baar als kant-en-klaar voer), 40% vers voer, 10% dierlijk eiwit (bij dwergham­sters is het eiwitgehalte zelfs 50%). Het is belangrijk dat je jouw hamster ook van hooi voorziet. Dit zit vol ruwe vezels, die bij voldoende grote hoeveelheden diarree kunnen voorkomen. Suiker hoort niet in het voerbakje. Zorg er dan ook voor dat het complete voer geen suiker bevat. Anders kan de hamster gaan lijden aan diabetes of gastro-intestinale aandoeningen.