Kauwt jouw hond ook regelmatig op grassprieten? Dit gedrag heeft lang niet altijd te maken met misselijkheid, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt. Maar omdat het wel een medische oorzaak kan hebben, is het goed te achterhalen waarom je hond dit doet.

 

Waarom eten honden gras?

Honden eten soms gras omdat ze een maagdarmprobleem hebben. Eet je hond af en toe gras en moet hij een keer braken, dan hoeft er nog niet zoveel aan de hand te zijn. Maar wanneer een viervoeter regelmatig braakt, is dat een reden om naar de dierenarts te gaan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een virusinfectie, bacterie of wormsoort waartegen je dier behandeld moet worden.

Andere redenen waarom honden gras eten:

  • Ze vinden het gras gewoon lekker;
  • Uiting van verveling of stress;
  • Uit pure nieuwsgierigheid, dit zie je vooral terug bij jonge honden.

Dat honden het groen zouden eten omdat ze voedingsstoffen of vezels tekort komen, is niet bewezen.

 

Kan het kwaad dat mijn hond gras eet?

In principe is puur, schoon gras niet gevaarlijk voor je hond. Gaat het om een bespoten grasveld, dan is het een ander verhaal. Ook kan er aan de grassprieten ontlasting van andere dieren zitten, wat risico’s met zich meebrengt vanwege eventuele ziekteverwekkers.

Het gras zelf passeert de darmen meestal zonder problemen, maar er zijn uitzonderingen bekend van honden die verstopt raakten door samengeklonterde grasballen in hun darm. Ook hebben sommige viervoeters moeite met poepen wanneer ze veel gras hebben gegeten, doordat de ‘grasdraden’ blijven kleven. Bovendien kan gras taai en scherp zijn.

Kortom; voor de zekerheid kun je je hond beter niet te veel gras laten eten. En als verveling of stress de oorzaak van het gedrag blijkt te zijn, moet de bron daarvan aangepakt worden.

 

Wat kun je tegen het gras eten doen?

Eet jouw hond opvallend vaak gras, dan zijn dit de stappen die je kunt ondernemen:

  • Eerst medische oorzaken uitsluiten;
  • Pak eventuele stressfactoren aan;
  • Maak uitlaatrondes interessanter, afwisselender.

Als je alles hebt geprobeerd maar je hond blijft eindeloos gras eten en heeft daar zelf last van, vraag dan een dierenarts om advies.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips