Chronische pijn is bij honden vaak te herkennen in gedragsverandering. Maar op welke signalen moet je als hondenbaasje letten? Een checklist + uitleg over verschillende pijnsoorten bij je hond.

 

Hoe werkt pijn bij honden?

Prikkel wordt via zenuwvezels overgebracht naar het centrale zenuwstelsel en uiteindelijk waargenomen in de hersenen. Die geven een signaal waarop een reflexachtige reactie volgt. Een complex proces, maar het hondenlichaam is hierop ingericht, waardoor het supersnel kan reageren. Dit soort pijnsignalen wordt acute pijn genoemd: het gebeurt direct op het moment dat weefsel beschadigt.

 

Verschil acute en chronische pijn

Acute pijn heeft een functie. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je hond zijn poot direct terugtrekt zodra hij op iets scherps stapt. Dit beschermt het hondenlichaam tegen verdere schade. Chronische pijn daarentegen beschermt niet, het maakt een viervoeter juist ziek. En helaas kan langdurige pijn onthouden worden met het zogeheten pijngeheugen als boosdoener. Als er niet wordt ingegrepen zal de hond de rest van zijn leven lijden.

 

Lastig te herkennen door de hondengenen

Chronische pijn hoeft niet het gevolg te zijn van een trauma in het verleden. De pijnsignalen kunnen ook veroorzaakt worden door een slijtage die lang onopgemerkt blijft, zoals bij artrose. En één ding maakt het herkennen van de pijnklachten lastiger: honden laten niet snel merken dat ze verzwakt zijn. Bij hun voorouders waren de verzwakte viervoeters namelijk niet populair in de roedel. Hun positie werd ondermijnt en soms werden ze zelfs door roedelgenoten aangevallen of achtergelaten. Conclusie: ‘Zo lang mogelijk doen alsof er niets aan de hand is, kan mijn leven redden’. En die overtuiging zit nog steeds in de genen van onze honden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond pijn natuur voorouders

Checklist pijnsignalen

Langdurige pijn laat zich bij honden vaak zien in gedragsverandering. Bekijk je hond en zijn gedrag van de laatste tijd eens kritisch. Dit zijn de mogelijke tekenen van pijn:

  • Als je de hond aait, zal hij bij aanraking van bepaalde punten zich proberen terug te trekken of zelfs naar je happen.
  • Trekt hij wel eens met zijn poot of hinkt hij regelmatig?
  • Is zijn eetlust afgenomen, wil hij zelfs zijn favoriete lekkernij niet meer?
  • Heeft hij geen zin om op te staan als hij geslapen heeft en is hij minder levendig wanneer hij loopt? Is hij terughoudend met het in de auto stappen?
  • Ademt hij soms zwaar of jankt hij zonder aanwijsbare reden?
  • Trekt hij wel eens een poot op of hinkt hij regelmatig?
  • Wil hij niet meer met andere honden spelen, maar negeert hij hen of gromt hij er zelfs naar?
  • Wat is zijn staartpositie? Laat hij de staart, die normaal horizontaal of opgeheven is, tegenwoordig hangen?
  • Rilt hij soms als hij staat en schudt hij zichzelf vaker dan normaal?
  • Likt hij vaak en intensief bepaalde lichaamsdelen?

Pijnsignalen mag je niet negeren en moeten onderzocht worden. Als laatste check kun je je hond ook nog in de ogen kijken. Verwijdde pupillen en een apathische blik wijzen vaak ook op pijn.

 

Ik denk dat mijn hond pijn heeft

Bij chronische pijn is het belangrijk om dit zo vroeg mogelijk te ontdekken en te behandelen. Als je vermoedt dat je hond aan pijn lijdt, maak je een afspraak bij de dierenarts. Alleen hij kan de juiste diagnose stellen door uitgebreide onderzoeken. Wordt er een duidelijke oorzaak gevonden, dan kan de behandeling daarvan starten. Als het alleen om pijnklachten gaat die voortkomen uit weefselschade in het verleden, kunnen pijnstillers verlichting geven.

 

Goed nieuws: pijn kan ook weer vergeten worden

Indien nodig kunnen pijnstillers langdurig – of zelfs een leven lang toegediend worden, maar gelukkig is dat meestal niet nodig. Als je jouw hond lange tijd van de pijn verlost, wordt het pijngeheugen mogelijk gewist.

 

hond pijn dierenarts

 

Niet zelf dokteren

Ga vooral niet zelf dokteren en geef geen pijnstillers aan je hond zonder dat die door een dierenarts zijn voorgeschreven. Alleen hij heeft het inzicht of pijnstillers de oplossing zijn en of een dier die fysiek aankan. Gebruik voor honden bovendien nooit je eigen medicijnen. Onze commerciële pijnstillers zijn zeer giftig voor viervoeters. Net als de meeste slaap- en kalmeringsmiddelen, druppels en zalven. Die zijn voor ons gemaakt en niet geschikt voor huisdieren.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Leer meer over de hondentaal

Benieuwd wat je hond jou met allerlei signalen probeert te vertellen? Lees dan verder in De hondentaal leren begrijpen.

 

nieuwsbrief hond dieren dierennieuws