De discussie over wat beter is voor een hond, halsband of tuigje, wordt al langere tijd gevoerd. En inmiddels is duidelijk: het beste is als honden zowel aan een band als aan een harnasje leren lopen, mits deze de goede pasvorm hebben. Anders zou je hond alsnog letsel aan zijn nek of rug op kunnen lopen.

 

Discussie halsband of tuigje: trekken aan de lijn

Dat de discussie over wat beter is voor honden, een halsband of tuig, aangewakkerd werd naarmate dieren deel uit gingen maken van ons gezinslevens, is niet zo vreemd. Ze gaan vaker met ons op pad en we hebben steeds meer kennis over de effecten op en gevolgen voor het hondenlichaam.

Iedere hond of baas trekt wel eens aan de lijn. Hopelijk niet met een flinke ruk, maar wel door spanning op de lijn te zetten. Zelfs bij – normaal gesproken – zeer gehoorzame honden komt dit voor. Een kat die ze tegenkomen, een sterk geurspoor, een vreemd en hard geluid… Buiten kunnen veel factoren een viervoeter prikkelen. Daarnaast moeten wij onze dieren beschermen tegen gevaarlijke situaties. Hierdoor ontkom je er haast niet aan om af en toe aan de riem te trekken. Maar hoe zit het met de kracht die dan uitgeoefend wordt op een hondenlichaam? En welk gedeelte van het lijf kan die het best dragen: de nek of de rug?

 

Tuigje voor trekkers

Voor honden die aan hun riem trekken, zou een halsband fataal kunnen zijn. Als een aangelijnde hond met een halsband hard aan de lijn trekt, krijgen de halswervels opeens met heel veel druk te maken. Dit kan gevolgen hebben voor het strottenhoofd, de luchtpijp en de schildklier. Het doet niet alleen pijn en zorgt voor benauwdheid, het heeft mogelijk ook gevolgen op de lange termijn. Een nekhernia is daar een bekend voorbeeld van. Bovendien kan een opgewonden hond uit de halsband glippen als hij zich schrap zet tegen de druk. Dit risico bestaat niet bij tuigjes. Daarbij wordt de druk verdeeld over een veel groter gebied, dat ook minder gevoelig is door het sterke borstbeen en de schouderbladen. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat zoek- en sledehonden, die geacht worden te trekken, altijd in een tuigje lopen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

halsband of tuigje

Een tuigje meestal de beste keuze, maar…

Een goed passend tuigje is daarom de betere keuze voor alle honden die aangelijnd niet altijd netjes meelopen. Met een kleine ‘maar’. Juist omdat de druk bij een tuigje vrij laag is, wennen honden snel aan het trekken en het lopen aan een strakke lijn. Het is daarom effectiever te oefenen met het netjes meelopen aan een losse lijn, als de hond een halsband draagt. Omdat een flinke ruk aan de nek gevolgen heeft voor de gezondheid van je dier, moet je tijdens de training wel voorzichtig te werk gaan.

 

Combinatie van halsband en tuig

De halsband heeft ook andere voordelen. Als we hiermee oefenen met aangelijnd wandelen en overschakelen op het tuigje wanneer de hond op zijn gemak mag snuffelen, geeft dat meer duidelijkheid. Hij zal dan snel doorkrijgen wanneer het tijd is om aan de voet te lopen en wanneer hij meer ruimte aan de riem krijgt. De halsband is doorgaans comfortabeler bij het loslopen, omdat zelfs een goed aangepast tuigje vaak de schoudervrijheid wat beperkt. Daarnaast rollen en spelen honden graag en daarbij zit een tuigje niet echt comfortabel.

Is het dus de beste oplossing om de hond tegelijkertijd uit te rusten met een halsband én een tuigje, als we met hem gaan wandelen? Nee. Maar idealiter zou de hond wel aan beide gewend moeten zijn. Tot hij zover is kun je het lopen aan een losse lijn het best oefenen met de halsband, en overschakelen op een tuigje als hij zich even niet hoeft te concentreren op het netjes meelopen.

 

Goede pasvorm is belangrijk

Zowel bij de halsband als bij het tuigje is het geven van een flinke ruk niet handig, soms zelfs uiterst pijnlijk voor de hond. Daarnaast kan ook een verkeerde pasvorm en sluiting problemen op leveren. Kies en gebruik band en harnas dus met veel voorzichtigheid.

Goede pasvorm halsband

Hoe breder een halsband is, hoe meer hij de druk over de hals en nek verdeelt. Kies daarom voor een brede, van binnen zacht gevoerde halsband, die je zo vastmaakt dat er tussen de hals en de band nog ruim een vinger past. De gesp mag nooit op het strottenhoofd drukken. Zorg er daarom voor dat deze bovenop in de nek ligt, niet in de hals.

Goede pasvorm tuigje

Het tuigje moet ook aan de binnenkant zacht gevoerd zijn. Het mag niet op de oksels van de voorpoten drukken en moet goed aansluiten. Let op: in de zomer vormt zich onder veel tuigjes vocht. Het is beter om zowel een zomer- als een wintertuigje te hebben. Soms kun je een tuigje zelfs op maat laten maken. Veel fabrikanten bieden dit aan omdat de algemene nek- en borstmetingen van een ras niet voldoende zijn. Zorg er bovendien voor dat je het tuigje op een later moment nog kan aanpassen; de meeste honden zijn veel slanker na hun voorjaarsrui dan na hun vachtwissel in de winter.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips