We vragen ons misschien weleens af wat onze huisdieren van ons zouden willen als ze konden praten. Het antwoord zou je verbazen het gaat namelijk niet om materiële zaken of om dure cadeautjes. Het draait allemaal om liefde, bescherming en kleine gebaren. Wij zijn immers hun hele leventje verantwoordelijk voor het geluk van huisdieren.

Met één blik kunnen wij meteen raden hoe het met onze huisdieren gaat. Ze voelen, net als wij, vreugde, vertrouwen en geluk, maar ook pijn en angst. Dieren geven ons ontzettend veel en we zijn het hen verschuldigd een gelukkig, veilig en liefdevol leven te bieden. Met deze tips zorg jij als baasje voor het geluk van huisdieren.

Geluk van huisdieren bij ons thuis

Honden en katten zijn beruchte populaire huisdieren. Door het vele thuiswerken tijdens de coronapandemie zijn de cijfers flink gestegen. De harige viervoeters hielpen massaal tegen eenzaamheid, vervulde de rollen van knuffel- en hardlooppartners. Maar helaas puilen dierenasielen nu uit.

Thuiswerken werd niet meer nodig en moesten baasjes eraan geloven hoe het is om honden- of katteneigenaar te zijn. Viervoeters kunnen mensen als huisgenoot in deze gevallen helaas niet vervangen. Huisdieren hebben namelijk verschillende behoeftes die wij voor hen moeten vervullen. Honden en katten kunnen makkelijk vijftien jaar mee. Als je niet zeker weet of je voor een haarbal kan zorgen, moet je er geen in huis nemen.

Er zijn wel alternatieven voor het bezitten van huisdieren, bijvoorbeeld sponsoring of een paar keer wandelen met een asielhond.

Als een kat kon praten, zou hij waarschijnlijk het volgende kwijt willen: “Wij hebben een eigen wil en daarom niet zo aanhankelijk als je zult willen. Wij willen op ontdekkingstocht en zelf bepalen wanneer en hoeveel we bij jou zijn. Wij zijn geboren jagers, we hebben activiteiten en voldoende vrijheid nodig.”

Een hond zou ons vertellen: “Wij zijn ons hele leven en dichtst bij jou, maar we hebben ook zeker behoefte aan sociaal contact met soortgenoten. Dat is een belangrijke voorwaarde voor ons welzijn en socialisatie. Wij houden van zwemmen, in de modder graven en rondneuzen. Dan zijn we gelukkig. Laat ons daarom alsjeblieft hond zijn, dan houden we nog meer van jullie.”

Genoeg rust en terugtrekmogelijkheden

Konijnen, hamsters, cavia’s en chinchilla’s zijn net wat meer verlegen. Zij zouden zeggen: “We worden niet altijd graag opgepakt of geaaid. Wij blijven van nature schuwe prooidieren, dus we hebben zeker behoefte aan veilige schuilplaatsen en voldoende rust.”

Het is belangrijk dat deze kleine knaagdieren op gelijke voet contact kunnen maken, het liefst met kleine soortgenoten. In veel gevallen is sociaal contact met soortgenoten is immers cruciaal voor geluk van huisdieren. Mensen zijn vanuit hun oogpunt echte reuzen en omdat hun natuurlijke vijanden meestal vanuit de lucht aanvallen kunnen onze goede bedoelingen nog wel eens averechts overkomen. Daarom is het het beste om aaien en (langdurig) dragen zoveel mogelijk te vermijden. Door veel geduld en observatie worden we bewust van hun lichaamstaal en leren we hun hierdoor beter te begrijpen. Geduld heeft de grootste prioriteit. Als de dieren vertrouwen in ons krijgen durven ze uit onze hand te eten en uit zichzelf contact met ons te zoeken.

Ook dan blijft het belangrijk om op een bepaalde manier met de diertjes om te gaan. Hamsters zijn eenlingen en nachtdieren, dit betekent dat de mens hen overdag rustig moet laten slapen. Konijnen, cavia’s, degoes en chinchilla’s hebben daarentegen soortgenoten nodig. Voldoende ruimte in een soortspecifieke verblijven zijn een must voor kleine huisgenoten.

Cavia's en andere knaagdieren zijn wat vaak wat meer verlegen huisdieren

Gelukkig kunnen vliegen

Net als knagende huisdieren hebben onze gevleugelde huisdieren ook soortgenoten aan hun zijde nodig. Gras- en valkparkieten zijn van nature groepsdieren en moeten daarom niet afzonderlijk worden gehouden. Wat veel mensen wel denken, maar absoluut niet waar is, is dat een spiegel een soortgenoot zou vervangen.

Vogels zouden ons vertellen: “Wij hebben onze dagelijkse vrije vlucht nodig. In een veilige omgeving, zonder giftige planten en gevaarlijke voorwerpen, zoals vazen of ventilatoren.”

Parkieten moeten als huisdieren ook niet afzonderlijk gehouden worden

Exotische huisdieren

“Wij als exotische diersoorten horen hier helemaal niet. Veel van onze soortgenoten sterven al tijdens de lange en illegale reizen naar Europa.” Voor veel soorten zijn er in Europa geen beschermingswetten, en dus ook geen controles. Zelfs het houden van tijgers, krokodillen of apen wordt nauwelijks gereguleerd en deze dieren mogen legaal worden binnengebracht en online worden verkocht. In de meeste gevallen worden exoten impulsief aangeschaft. Vervolgens belanden ze al snel in een speciale opvang of worden ze ergens in de natuur gedumpt.

Vaak kopen mensen een dier zonder te weten waar ze aan beginnen. Als je toch een exotisch dier wilt aanschaffen moet je zeker kijken naar een soort die geschikt is en goed letten op hun behoeften. Dit is echter vaak nauwelijks realiseerbaar. Het zou beter zijn om helemaal geen exotisch dier aan te schaffen. “Koop ons alsjeblieft niet”, zouden ze smeken. Als je geeft om dieren zeg je hier nee tegen. Door zulke dieren niet te kopen kan de cyclus van smokkel, kwelling en het uitsterven van soorten worden doorbroken.

We voelen allemaal hetzelfde

Alles wat we doen, kopen, eten en hoe we leven in het algemeen heeft impact op het milieu en alles wat er leeft. Of het nu gaat om een huis-, boerderij-, of een exotisch dier, ze verdienen allemaal een goed leven zonder lijden. Het is een kleine moeite om de belangrijkste wensen van dieren te vervullen. Het zou goed zijn als we ons er altijd bewust blijven dat dieren hetzelfde kunnen voelen als wij en dat we alle dieren aan de hand daarvan goed gaan behandelen.