Het Feline Immunodeficientie Virus, kortweg FIV, is voor katten zeer besmettelijk. Besmetting met het virus zal uiteindelijk kattenaids veroorzaken. Een ziekte waarbij de weerstand van je kat ernstig verzwakt. Maar hoe voorkom je overdracht van FIV en wat zijn de symptomen van kattenaids?

 

Kat besmet met FIV

Een kat kan FIV krijgen wanneer zijn bloed in aanraking komt met het speeksel of bloed van een besmette kat. Als een moederpoes het virus bij zich draagt, kan zij haar kittens al in de baarmoeder of tijdens het zogen besmetten.

 

Welke katten lopen het meeste risico op besmetting?

Dikwijls wordt FIV tijdens een gevecht tussen katten overgedragen. Via de bijt – en krabwonden die daarbij ontstaan, kan het virus in de bloedbaan van de andere kat terecht komen. De echte ‘vechtersbazen’onder onze huistijgers, lopen daarom theoretisch gezien het meeste risico. Behoort jouw kat tot deze groep? Probeer dit gedrag dan te veranderen, een castratie zou het vechten kunnen verminderen. Overleg dit eens met je dierenarts.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

FIV kat kattenaids

 

FIV veroorzaakt kattenaids

Het FIV veroorzaakt uiteindelijk kattenaids. Daarbij verloopt het ziekteproces in 5 fases waarbij de gezondheid van je kat ernstig verslechterd:

Fase 1: Actute Fase

Fase 2: Stadium zonder symptomen

Fase 3: Vervolgfase

Fase 4: Aids gerelateerd stadium

Fase 5: Kattenaids

De ziekte is vooral een aanslag op het afweersysteem van een huistijger. Daardoor kan een infectie die normaal gesproken vrij onschuldig is, levensgevaarlijk zijn voor een kat met aids.

 

Aan welke symptomen herken je FIV en kattenaids?

Tijdens de eerste twee fases ogen de meeste katten niet ziek. De patiëntjes krijgen tijdens de acute fase, direct na de besmetting, hooguit wat koorts en griepverschijnselen. Pas in de derde fase zal echt opvallen dat je kat ziek is. Naast eventuele koorts heeft hij dan weinig tot geen eetlust, kan hij behoorlijk vermageren, oogt hij lusteloos en ontstaan er mogelijk oogonstekingen.

Tijdens de derde en vierde fase na de besmetting met FIV zal je kat steeds zieker worden. Diaree, benauwdheid, opgezwollen lymfeklieren en allerlei infecties ontstaan in deze periode. In fase 4 kunnen ook zenuwafwijkingen voorkomen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

FIV kat symptomen

 

Hoe weet ik of mijn kat FIV-besmet is?

Alleen na het afnemen van een bloedtest kan met zekerheid worden gezegd of je kat FIV-besmet is. Wel geldt dat dit pas vanaf een maand na de besmetting zichtbaar zal zijn in het bloedbeeld.

 

Kan een kat het virus kwijtraken en genezen van kattenaids?

Wanneer een kat eenmaal met FIV besmet is, kunnen we dat helaas nog niet genezen. De behandeling zal bestaan uit het bestrijden van de symptomen en infecties. Daarnaast zal de dierenarts proberen de weerstand van je kat te ondersteunen. Voedingssupplementen kunnen daarbij helpen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

FIV kat behandeling

 

Help, mijn kat heeft FIV / kattenaids!

Als je kat met FIV besmet is, zal hij regelmatig door de dierenarts gecontroleerd moeten worden. Hou de ontwikkeling van gezondheidsklachten in de gaten en blijf voor je kat de kwaliteit van zijn leven checken.

Verder is het belangrijk dat je je besmette huistijger binnenhoudt zodat hij de ziekte niet aan andere katten kan overdragen.

 

Is het virus ook voor mensen gevaarlijk?

Het Feline Immunodeficientie Virus is niet besmettelijk voor mensen.

Bron: Hart voor dieren

 

Ook interessant voor jou:

 

dieren nieuwsbrief