Werkt jouw kat wel eens vreemde voorwerpen naar binnen? Dan is hij niet de enige. 13% van de huisdierbezitters zag vreemde voorwerpen in de bek van hun dier verdwijnen. Ontdek wat dierenartsen zoal in een kattenmaag tegenkomen en hoe je je dier het best kunt beschermen.

 

Honderden voorwerpen verwijdert

Het afgelopen jaar voerden dierenartsen van AniCura vele honderden endoscopieën uit om vreemde voorwerpen uit de slokdarm of maag te verwijderen bij katten en honden. 13% van de huisdierbezitters* maakte weleens mee dat zijn dier iets vreemds at. En alhoewel katten vaak iets kieskeuriger dan honden zijn, werken ook zij met regelmaat iets geks naar binnen.

 

Vooral jonge dieren kunnen de verleiding niet weerstaan

“Katten en honden van alle leeftijden eten vreemde voorwerpen maar vooral de jonge dieren zijn geneigd om iets te eten dat niet binnen ‘de schijf van vijf’ voor dieren valt. Net als kleine kinderen is het typisch dat jonge honden en katten kleine dingen inslikken waarmee ze spelen”, zegt Ronald van Noort, Europees Specialist Interne Geneeskunde bij AniCura Specialistische Dierenkliniek Utrecht. De dierenkliniek voert regelmatig een endoscopie uit bij katten en honden die gevaarlijke voorwerpen in hebben geslikt. Als de baasjes er op tijd bij zijn, overleven veel dieren dit zonder blijvend letsel. Ronald: “Het voordeel van een endoscopie is dat snijden niet nodig is en het dier daardoor sneller zal herstellen. Het lukt helaas niet altijd om een vreemd voorwerp endoscopisch te verwijderen. Soms moeten ter plekke dingen verzonnen of gemaakt worden. Zoals laatst bij een hond met een metalen bal in de maag. Met een sterke magneet via de scoop in de maag kregen we de bal wel te pakken.”

 

Gevaar vreemde voorwerpen

Vreemde voorwerpen in de slokdarm kunnen bij katten veel schade aanrichten en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Hoe langer het voorwerp in de slokdarm blijft zitten, hoe groter de beschadiging. De maag is soms best bestand tegen vreemde zaken maar scherpe naalden, satéprikkers en vishaken zijn wel gevaarlijk. Als het vreemde voorwerp vanuit de maag naar de darm gaat, kan het door de darm prikken of voor een verstopping zorgen.

 

Symptomen na inslikken vreemd voorwerp

Hoe merk je dat je dier misschien een vreemd voorwerp heeft ingeslikt? De meest voorkomende symptomen zijn:

 • onrust
 • sloomheid
 • veel slikken
 • smakken
 • overgeven
 • niet willen of kunnen eten
 • koorts of zijn nek constant gestrekt houden (in later stadium)

 

Trek niet aan draden uit de bek

“Katten spelen graag met touw, elastiekjes en linten, daardoor gebeurt het wel eens dat ze het doorslikken en het in de maag en vaak heel snel in de darm belandt. Botjes, speelgoed en stenen blijven vaak wel langer in de maag zitten maar lintjes van een boeket bloemen bijvoorbeeld gaan sneller door naar de darm. Als een draad of lint uit de bek van een kat hangt, trek er dan nooit aan. Want als het al in de darm zit, kan het lint door de darmwand snijden. En als het nog in de maag zit, kun je de maagingang beschadigen.”

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

voorwerp in kattenmaag

 

Wat te doen als je kat een vreemd voorwerp inslikt?

Het is erg belangrijk dat een kat die een vreemd voorwerp inslikt snel wordt behandeld en de observatie van het baasje wordt meegenomen. “Als het zoiets is als sokken, ondergoed of een touwtje dan kun je dat in sommige gevallen verwijderen door het dier te laten braken. De dierenarts geeft dan een braakmiddel. Doe dit nooit zelf omdat dat meer schade kan opleveren. Als het voorwerp in de maag en darmen blijft zitten, kan dat een ernstige verstopping veroorzaken en moeten we het dier verder onderzoeken met een echo. De slokdarm wordt vaak bekeken met een röntgenfoto. Vervolgens is het de vraag of en kijkoperatie nodig is. We kunnen het voorwerp dan verwijderen met behulp van een flexibele slang met camera en happertje”, zegt Ronald van Noort.

 

Top vijf meest gevonden vreemde voorwerpen – kat:

 1. Draad met of zonder naald
 2. Cadeaulint
 3. Elastiekjes
 4. Haarballen
 5. Plastic zakje

 

Voorkomen is beter dan genezen

Ronald geeft ook het volgende advies aan katten- en hondenbezitters: “Zorg dat je huis is opgeruimd, zeker als je de kat of hond alleen laat. Bewaar vuile kleren achter slot en grendel en laat de Lego van de kinderen niet rondslingeren.”

 

*Bron: Onderzoek naar ongelukjes en EHBO bij huisdieren (2019). Het onderzoek is ingevuld door 1838 mensen. Hieruit blijkt dat: In meeste gevallen (20 procent) werd het dier gebeten of aangevallen door een ander dier. Bij 18 procent van de huisdiereigenaren heeft het dier wel eens verwondingen aan de poten opgelopen door bijvoorbeeld glas, 13 procent heeft meegemaakt dat zijn dier iets vreemds at en 7 procent dat zijn dier zelfs iets giftigs at.

 

Ook interessant voor jou:

 

nieuwsbrief