Amsterdam, 29 april 2021 – Het afgelopen jaar voerden dierenartsen van AniCura vele honderden endoscopieën uit om vreemde voorwerpen uit de slokdarm of maag te verwijderen bij honden. 13% van de huisdierbezitters maakte weleens mee dat zijn dier iets vreemds at*. Kauwbotten, satéprikkers, speelgoed en sokken behoren tot de items die dierenartsen regelmatig in de slokdarm of maag terugvinden. Katten zijn iets kieskeuriger dan honden maar ook in de kattenmaag vinden de dierenartsen regelmatig vreemde voorwerpen.

“Honden van alle leeftijden eten vreemde voorwerpen maar vooral puppy’s zijn geneigd om iets te eten dat niet binnen ‘de schijf van vijf’ voor honden valt. Net als kleine kinderen is het typisch dat jonge honden kleine dingen inslikken waarmee ze spelen”, zegt Ronald van Noort, Europees Specialist Interne Geneeskunde bij AniCura Specialistische Dierenkliniek Utrecht. De dierenkliniek voert regelmatig een endoscopie uit bij honden die gevaarlijke voorwerpen inslikten. Als hondenbezitters er op tijd bij zijn, overleven veel honden dit zonder blijvend letsel. Ronald: “Het voordeel van een endoscopie is dat snijden niet nodig is en het dier daardoor sneller zal herstellen. Het lukt helaas niet altijd om een vreemd voorwerp endoscopisch te verwijderen. Soms moeten ter plekke dingen verzonnen of gemaakt worden. Zoals laatst bij een hond met een metalen bal in de maag. Met een sterke magneet via de scoop in de maag kregen we de bal wel te pakken.”

hond aardappel

Let ook op voedsel

Ook voedsel kan zorgen voor problemen zoals te grote stukken appel, aardappel en vlees. Ronald: “We zien vooral kauwbotten voorbijkomen waarvan het laatste stuk is ingeslikt. Houd daarom altijd de hond in de gaten als hij op een kauwbot knabbelt.”

Gevaar vreemde voorwerpen

Vreemde voorwerpen in de slokdarm kunnen veel schade aanrichten en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Hoe langer het voorwerp in de slokdarm blijft zitten, hoe groter de beschadiging. De maag kan beter tegen vreemde voorwerpen maar scherpe naalden, satéprikkers en vishaken zijn wel gevaarlijk. Als het vreemde voorwerp vanuit de maag naar de darm gaat kan het door de darm prikken of voor een verstopping zorgen.

Symptomen na inslikken kauwbot of ander vreemd voorwerp

Hoe merk je dat je dier misschien een vreemd voorwerp heeft ingeslikt? De meest voorkomende symptomen zijn onrust, sloomheid, veel slikken, smakken, overgeven en niet willen of kunnen eten. En in een later stadium ontwikkeling van koorts of de nek constant gestrekt houden.

west highland white terrier

West Highland White Terrier (Westie) eet het vaakst vreemde voorwerpen

Golden retrievers en labradors staan ​​bekend als de meest gretige honden, maar Ronald van Noort heeft niet het idee dat ze vaker vreemde voorwerpen inslikken dan andere rassen. Wel ziet Ronald het vaakst bij de ‘Westie’ vreemde voorwerpen vastlopen in de slokdarm (vooral kauwbotten).

Wat te doen als een dier een vreemd voorwerp inslikt?

Het is erg belangrijk dat een hond of kat die een vreemd voorwerp inslikt snel wordt behandeld en de observatie van het baasje wordt meegenomen. “Als het zoiets is als sokken, ondergoed of een touwtje dan kun je dat in sommige gevallen verwijderen door het dier te laten braken. De dierenarts geeft dan een braakmiddel. Doe dat nooit zelf omdat dat meer schade kan opleveren. Als het voorwerp in de maag en darmen blijft zitten, kan dat een ernstige verstopping veroorzaken en moeten we het dier verder onderzoeken met een echo. De slokdarm wordt vaak bekeken met een röntgenfoto. Vervolgens is het de vraag of en kijkoperatie nodig is. We kunnen het voorwerp dan verwijderen met behulp van een flexibele slang met camera en happertje”, zegt Ronald van Noort.

hond sok

Voorkomen is beter dan genezen

Ronald geeft ook het volgende advies aan honden- en kattenbezitters: “Zorg dat je huis is opgeruimd, zeker als je de hond of kat alleen laat. Bewaar vuile kleren achter slot en grendel en laat de Lego van de kinderen niet rondslingeren.”

Top vijf meest gevonden vreemde voorwerpen – hond:

  1. Kauwbot
  2. Saté- of coacktailprikker
  3. Vishaken met lijn
  4. Speelgoed van hond of kind
  5. Sokken, ondergoed, textiel

*Bron: Onderzoek naar ongelukjes en EHBO bij huisdieren (2019). Het onderzoek is ingevuld door 1838 mensen. Hieruit blijkt dat: In meeste gevallen (20 procent) werd het dier gebeten of aangevallen door een ander dier. Bij 18 procent van de huisdiereigenaren heeft het dier wel eens verwondingen aan de poten opgelopen door bijvoorbeeld glas, 13 procent heeft meegemaakt dat zijn dier iets vreemds at en 7 procent dat zijn dier zelfs iets giftigs at. 

 

nieuwsbrief