vrijdag 5 juni – Op maandag 8 juni houden Bont voor Dieren en Animal Rights een demonstratie in Den Haag bij de Tweede Kamer.

Woensdagmiddag heeft de minister besloten de nertsenfokkerijen waar de afgelopen anderhalve maand corona is geconstateerd te ruimen. Tienduizenden onschuldige dieren worden gedood en kunnen (over enige tijd) vervangen worden door nieuwe dieren. Bont voor Dieren en Animal Rights eisen de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen en hebben bezwaar ingediend tegen het ruimen.

Rechtszaak en uitstel ruimingen

Door het bezwaar kan het ruimen van nertsenhouderijen vandaag nog niet beginnen, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Animal Rights en Bont voor Dieren maakten bezwaar en vroegen de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) om de ruimingen te schorsen.

De zaak dient maandag in het Paleis van Justitie in Den Haag. Het is niet mogelijk dit eerder te doen, omdat volgens het CBb, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet in staat was donderdag al een volledig dossier in te sturen. De betrokken bedrijven bleken door de minister zelfs nog niet te zijn geïnformeerd. Volgens de dierenrechtenorganisaties geeft dit eens te meer aan hoe onzorgvuldig de overheid omgaat met de ruimingen, inclusief de besluitvorming. De voorzieningenrechter verbood dan ook het doden van de nertsen tot aankomende dinsdag.

Nertsenfokkerij

Vervroegde sluiting

Bont voor Dieren en Animal Rights eisten in april al strengere controles door de NVWA, nadat bleek dat nertsen gevoelig zijn voor Covid-19. De dieren leven dicht op elkaar in kleine, smerige kooien. In de maanden april en mei vervijfvoudigde het aantal nertsen (door jongen) naar bijna 5 miljoen. Het was geen kwestie van of, maar wanneer er nog meer fokkerijen besmet zouden raken.
De nertsenfokkerij is al verboden per 2024. De organisaties eisen vervroegde sluiting om de ruim 20 miljoen nertsen de komende 3,5 jaar een afschuwelijk lot te besparen. Dat is ook de enige maatregel die een herhaling van dit drama volgend jaar kan voorkomen.

Er wordt bij de demonstratie maandag natuurlijk rekening gehouden met de corona voorschriften.

Ook interessant voor jou:
Laat de nertsen niet stikken
Wanneer mogen zij uit hun hok?

nieuwsbrief