Van juli tot oktober zien veel egels het levenslicht. Zij delen de tuin niet alleen met ons, maar steeds vaker  ook met robotmaaiers. Een ontmoeting met zo’n apparaat loopt vaak slecht af. De dieren rollen zich op, hun natuurlijke verdedigingsmechanisme. En de meeste robotgrasmaaiers? Die zien het opgerolde bolletje helaas niet als een groot opstakel en denderen gewoon verder.

Vooral tijdens de schemering en nacht een probleem

Vooral in de late avond en nacht raken helaas heel wat egels gewond door robotgrasmaaiers. De dieren zijn dan actief en gaan dan onder meer in grasvelden op zoek naar voedsel. Zij zien in de geautomatiseerd grasmaaiers wel een gevaar maar doen – logisch – wat hun natuur hen ingeeft bij gevaar: niet weglopen maar oprollen. De harde bal die de dieren na het oprollen vormen, zullen de meeste maaiers als klein obstakel waarnemen. Met wat extra kracht zullen de machines over de bal kunnen rijden en alsnog met hun messen in een egel snijden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

egels grasmaaier bal

 

Verschrikkelijke gevolgen

De gevolgen van een aanrijding met een grasmaaier zijn voor egels zeer ernstig. Volwassen dieren worden bij de egelbescherming vaak binnengebracht met diepe wonden op hun rug of complete happen uit hun kop. En de ballen die baby-egeltjes vormen zijn zo klein, dat de robot hen zelfs volledig verpulverd. Volwasssen egels die gewond binnen worden gebracht, genezen soms na een lange herstelperiode in een egelopvang. Deze dieren kunnen na het oefenen in een egeltuin weer vrije natuur in. Maar vaak genoeg zijn de verwondingen zo ernstig dat een egel niet meer herstelt en alsnog komt te overlijden of de rest van zijn leven in de opvang moet blijven.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

egels robotgrasmaaiers

Zo bescherm je egels tegen robotgrasmaaiers

Met een paar aanpassingen kunnen we heel wat leed bij de egels voorkomen. De tips van Egelwerkgroep Nederland voor mensen met een robotgrasmaaier:

  • Zet de robotgrasmaaier voortaan allen overdag in.
  • Controleer voordat je gaat maaien of er egels in je tuin actief zijn.
  • Zorg dat egels ook elders in je tuin eten kunnen vinden.
  • Stel de botssensoren lager af.
  • Plaats de beschermkap zo af dat er een afstand van maximaal 4,5 cm tot aan de grond overblijft.
  • Kies voor een veiligheidsmechanisme waarbij de messen automatisch inklappen als ze een obstakel tegenkomen.

 

Bron: Egelwerkgroep Nederland / Egelbescherming Nederland