Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Doe ook mee en ontdek of de merel, koolmees en roodborst ook jouw tuin bezoeken.

 

Hoe pak je de tuinvogeltelling aan?

Meld je aan via Tuinvogeltelling en ontvangt via de mail gratis herkenningstips om de vogels uit elkaar te houden. En om het tellen van tuinvogels écht supermakkelijk te maken, geven we je alvast vier tips…

 

Tip 1: Tel in de ochtend

Wist je dat de ochtend de beste tijd is voor een tuinvogeltelling? In een koude nacht kan een klein vogeltje namelijk wel 10% van zijn lichaamsgewicht verliezen! Dus moet er direct na zonsopgang gegeten worden om aan te sterken. In de ochtend zijn de tuinvogels daardoor het makkelijks te zien.

Overigens neemt het tellen naar 30 minuten van je tijd in beslag.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

tuinvogeltelling:voeren

 

Tip 2: Voeren!

In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven, er is dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal door hebben dat ze in jouw tuin voedsel vinden, blijven ze langskomen.

 

Tip 3: Dit kun je vogels voeren

Met vetbollen (zonder netje!), zonnebloempitten en strooivoer maakt u heel wat vogels blij. Maar leg bijvoorbeeld ook eens een beurse appel in de tuin, merels en spreeuwen zijn er dol op. Strooi ook wat voer vlakbij de struiken, zo is er ook wat te eten voor de schuwe vogeltjes als de winterkoning en heggemus. Spechten en boomklevers zijn dol op vogelpindakaas. Hang een pot op of smeer wat op een boom.

Uitgebreide voertips voor tuinvogels

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

tuinvogeltelling merel

 

Tip4: Check vooraf de vogels in jouw buurt

Als je weet welke vogels er bij u in de buurt leven, maakt dat het herkennen een stuk eenvoudiger. Vul op www.mijnvogeltuin.nl je postcode in en ontdek zo de 10 vogels die het meest in jouw omgeving voorkomen.

 

Cadeau voor deelnemers tuintelling

De deelnemers die zich vooraf inschrijven voor de tuinvogeltelling ontvangen de Special Vogels Voeren én krijgen 15% korting op vogelvoer en nestkasten van  de Vogelbescherming.

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Alles weten over de ontwikkelingen in de dierenwereld? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren.

Ja, houd mij op de hoogte van dierennieuws

 

 

bron: Vogelbescherming Nederland