In de herfst- en wintermaanden zijn tuinvogels nog meer op je hulp aangewezen. Om de lange, koude nachten te kunnen overleven moeten ze al hun vetreserves aanspreken. Help tuinvogels door het aanbieden van vogelvoer met een hoge energiewaarde; hoe meer calorieën, hoe beter!

Welke soorten vogelvoer kun je het beste voeren?

 • Een geschikt aanbod van vogelvoer in tuin of op balkon bestaat uit zaden, pinda’s en vet. Voedselresten zoals droog brood, kaasrandjes, stukjes worst of pindakaas zijn niet geschikt voor vogels. Deze producten bevatten veel te veel zout, kruiden, kunstmatige kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
 • Kijk bij het kopen van zonnebloempitten, zonnebloemkernen en zadenmixen vooral naar de energiewaarde die op de verpakking staat aangegeven. Vermijd ook onnodige opvul-ingrediënten zoals graszaden en linzen.
 • Pinda’s zijn van oudsher favoriet bij bijna alle tuinvogels. Er zijn echter grote verschillen in type, grootte, oliegehalte en kwaliteit. Daarnaast zijn pinda’s erg gevoelig voor aflatoxine, een gif dat geproduceerd wordt door een schimmel. Alleen pinda’s met een onafhankelijk EU certificaat waaruit blijkt dat ze recent zijn getest, zijn veilig.
 • Vetproducten, zoals vogelpindakaas, vetblokken en pindacakes vormen een waardevolle bron van natuurlijke energie voor vogels. Vetbollen zijn overal te koop, de kwaliteit loopt echter sterk uiteen. Goedkope vetbollen zijn vaak gemaakt van afvalproducten, zoals oud frietvet. Deze vetbollen bieden tuinvogels niet alleen nauwelijks energie, maar zijn vaak ook nog enorm schadelijk voor hun gezondheid door alle slechte stoffen die erin zitten. Let ook bij vetproducten dus altijd op de energiewaarde.vogels voeren

Wat is een geschikt voedersysteem?

 • Voedertafels zijn populair bij veel soorten vogels, zeker bij vogels die hun voedsel het liefst laag bij de grond zoeken. Denk daarbijaan de roodborst, de heggenmus, winterkoning, vinkachtigen of de merel. Een goede voedertafel heeft opgehoogde randen tegen het wegwaaien van voedsel, een snelle afvoer van water, is makkelijk schoon te maken en heeft geen dak.
 • Voedersilo’s– doorzichtige kokers van UV gestabiliseerd polycarbonaat – zijn geliefd bij bijvoorbeeld mezen en groenlingen. De silo’s zijn sterk en gaan jarenlang mee. Het grote voordeel is dat het voer in de silo droger blijft en dus langer houdbaar is.
 • Pindasilo’szorgen dat u pinda’s op een veilige wijze kunt aanbieden. Geschikte pindasilo’s zijn voorzien van fijnmazig gaas. Dit gaas geeft vogels houvast en zorgt ervoor dat ze er geen hele pinda’s uit kunnen nemen. Jonge vogels kunnen hier namelijk in stikken.
 • Voederhuisjeszijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn huisjes om op te hangen, op paal en zelfs om met zuignappen op het raam te bevestigen. In de voederhuisjes kunnen zaden of vetproducten zoals pindacakes en vetblokken worden aangeboden. Ook zijn er voederhuisjes waarin u vetproducten en zaden gecombineerd kunt aanbieden.  

Niet vergeten!

 • Verdeel verschillende voedersystemen en voersoortenover uw tuin, zo trek je veel verschillende soorten vogels aan.
 • Zet ook in de winter waterschaaltjesneer voor tuinvogels. Is het water bevroren, vergruis het dan.
 • Hang nestkastenop, het liefst al in het najaar. Zo kunnen vogels deze gebruiken als schuil- en overnachtingsplaats.
 • Reinig de voedersystemenregelmatig en zorg dat de voederplaatsen gevuld blijven. Zo gebruiken de vogels niet onnodig energie door tevergeefs naar je tuin of balkon te vliegen.

 

Bron: www.vivara.nl

 

Lees ook: Hoe blijven dieren warm in de winter?