Vind hier alles over het gedrag, karakter, werk- en bewegingsbehoeften, opleiding en verzorging van de Duitse Brak.

Schofthoogte:  40 – 53 cm
Gewicht: 30 kg
Gemiddelde leeftijd: 14 jaar
Land van herkomst: Duitsland
Vacht: kort, dicht, bijna borstelig
Groep: Dashonden, lopende honden
Bewegingsdrang: hoog
Educatieve inspanning: laag
Verzorging: laag
Benodigde tijd: gemiddeld

Classificatie:

FCI Groep 6: Lopende honden, zweethonden en aanverwante rassen.
Sectie 1.3: kleine lopende honden

Van de voorheen talrijke Brakrassen heeft alleen de Westfaler Brak het overleefd in Duitsland. De belangrijkste was de driekleurige Sauerland Holzbrak. Door deze hond samen te voegen met de lokale Steinbrak is er een nieuwe soort ontstaan, de Duitse Brak.

Algemene verschijning:

Duitse Brakken zijn elegante, maar krachtig gebouwde jachthonden. Ze hebben een nobele, relatief lichte kop en een relatief dikke staart. Daarnaast hebben ze ook een licht verhoogd lichaam. De vacht is kort, zeer dicht en bijna borstelig. Hij kan rood tot geel zijn met een zwarte vacht en een witbruine vlek. De vacht is rood met zwart zadel, doorlopende witte bles, witte snuit met bij voorkeur gesloten halsring, witte borst, ondergedeelte van de voeten en het puntje van de staart.

Gedrag & karakter:

De Duitse Brak is een typische jachthond. In huis is hij erg vriendelijk en aanhankelijk. Daarnaast is hij geduldig met kinderen. Het temperament van de hond zie je terug in het bos. Hier is de Duitse Brak een volhardende en pittige jachthond, die een ijzeren will to please laat zien en zijn werk urenlang kan voortzetten.

Werk en benodigde beweging:

De Duitse Brak heeft veel beweging nodig en wil ook graag mentaal betrokken zijn. Het is ideaal als beide vereisten van de hond worden gecombineerd. Lange wandelingen, waarbij je traint met de hond, is het beste voor hem. Een kort blokje om is niet genoeg. Degenen die dit verwaarlozen lopen het risico dat het karakter van het dier zich negatief zal ontwikkelen. Dit komt doordat de ontevredenheid zich zal ontwikkelen in frustratie en ongewenst gedrag. De hond heeft een wild temperament en moet zich kunnen uitleven.

Opvoeding & opleiding:

Het voldoen aan de werkbehoeften van de hond is moeilijk, maar het een goed gesocialiseerde en sociale hond maken is echter redelijk eenvoudig. Over het algemeen is de Duitse Brak geen leider en past hij zich makkelijk aan de eisen van de mens aan. Harde trainingsmethoden zijn niet nodig en zelfs contraproductief, want onnodige ontberingen of oefeningen veranderen het vriendelijke karakter van deze hond.

Verzorging:

De vacht moet regelmatig worden geborsteld. Let ook goed op de lengte van de nagels. Als de hond voornamelijk in het bos beweegt, slijten de nagels niet voldoende af vanwege de zachte grond en moeten ze worden geknipt.

Kwetsbaarheid/ziektes:

De Duitse Brak heeft over het algemeen een robuuste gezondheid. Erfelijke ziektes zijn niet bekend bij dit ras.

Duitse Brak