Goed nieuws! Opnieuw zijn er twee proefdiervrije methoden voor het testen van cosmetica goedgekeurd door de Chinese overheid.  

 

De proefdiervrije tests zullen veel dierenleed voorkomen.

De twee proeven waar het om gaat, zijn de directe peptidereactie-analyse voor huidgevoeligheid en de korte blootstellingsanalyse voor oogirritatie. Dat zijn factoren waar cosmetica onder meer op wordt getest. Bij cosmetica die bestemd was voor de Chinese markt, werden die testen tot voor kort veelal op dieren uitgevoerd. Dieren ondergingen pijnlijke proeven waarbij stoffen in hun ogen werden gedruppeld en op hun huid werden gesmeerd. Hartverscheurend!

 

Hoe zijn werd (een deel) van de  gruwelijke dierenproeven een halt toegeroepen?

In 2012 onthulde PETA US dat sommige bedrijven die voorheen niet op dieren testten, de Chinese overheid betaalden om dit alsnog te doen, zodat hun producten daar verkocht konden worden. Toentertijd waren dierproeven vereist voor alle cosmetica die in China werden verkocht.

PETA US nam direct contact op met de experts op het gebied van proefdiervrije testmethoden van Institute for In Vitro Sciences. De stichting gaf het instituut de startsubsidie om Chinese wetenschappers te trainen en functionarissen op te leiden in moderne proefdiervrije methoden.

In 2014 kondigde de Chinese overheid aan dat zij de resultaten van proefdiervrije testmethoden zou accepteren, maar alleen voor cosmetica die in China worden vervaardigd en die niet voor speciaal gebruik zijn. Dierproeven waren nog altijd vereist voor alle geïmporteerde cosmetica en alle cosmetica voor speciale doeleinden, ongeacht waar ze zijn vervaardigd.

 

Reactie PETA

“De goedkeuring van deze twee moderne en humane proeven is een enorme stap voorwaarts voor China”, zegt Senior Vice President van PETA US Kathy Guillermo. “Geen enkel dier zou moeten worden vergiftigd of verblind voor een consumentenproduct – of om welke andere reden dan ook.”

PETA’s motto luidt deels “dieren zijn niet van ons om op te experimenteren” en de organisatie verzet zich tegen het speciesisme, het wereldbeeld waarin de mens superieur is aan andere soorten en dieren niets meer zijn dan gebruiksvoorwerpen.

 

Ontvang dierennieuws

Blijf op de hoogte van de dierenwereld en hoe je die kunt verbeteren, met de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren.

 

Ja, ik wil mij inschrijven voor de nieuwsbrief

 

 

 

Bron: PETA