Met een flinke sprint en wat vreugdesprongetjes vlogen ze de wei in. Op 13 april 2019, organiseerden Stichting Dier&Recht en biologische kalverhouderij Eco Fields de allereerste kalverdans. De kalveren van boer Boon gingen voor het eerst, na de winter, naar buiten, de grazige wei in. Het werd een feest met blije, dartelende kalveren

 

Kalveren horen in de wei

Bart Boon is een biologische kalverhouder. Zijn kalveren vertoeven ’s winters in een strostal en gaan ‘s zomers dagelijks naar buiten. Het is fantastisch om te zien hoeveel plezier de dieren hebben als ze naar buiten mogen. Helaas komt het merendeel van de 1,5 miljoen Nederlandse vleeskalveren nooit buiten. Die kalveren groeien op in kale stallen en krijgen nooit gras of hooi.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Kalveren 1

Stichting Dier&Recht bij Eco Fields

 

Rapport gezondheids- en gedragsproblemen bij witvleeskalveren

In het onlangs verschenen rapport Gezondheids- en gedragsproblemen bij witvleeskalveren beschrijft Dier&Recht de ondraaglijke omstandigheden waaronder witvleeskalveren worden gehouden. Veel kalveren hebben bloedarmoede, zodat hun vlees wit blijft. Ook spelen maagaandoeningen, darmstoornissen en stereotiep gedrag, zoals aan elkaar sabbelen en tongrollen. Dit dieren is onderbelicht. Voor veel consumenten is het een onbekend bijeffect van hun dagelijkse glas melk.

 

Petitie voor dierwaardig leven kalveren

Dier&Recht is een petitie gestart waarin minister Carola Schouten wordt opgeroepen om vleeskalveren een dierwaardiger leven te bieden. De petitie heeft al bijna 15.000 ondertekenaars.

 

Blijf op de hoogte om de dierenwereld te verbeteren

Wil jij op de hoogte blijven van de dierenwereld en wat je kunt doen om die te verbeteren? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren.

 

Ja, ik blijf graag op de hoogte van dierennieuws.

 

 

 

Bron: Stichting Dier & Recht