In het buitenland is het coronavirus in enkele zeldzame gevallen bij huisdieren aangetoond en onlangs werd het virus helaas ook aangetroffen bij nertsenfokkerijen in Noord-Brabant. De faculteit dierengeneeskunde van Universiteit Utrecht start op korte termijn een test onder de katten van zorgmedewerkers.

 

Waarom toch katten testen op gevoeligheid voor COVID-19?

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid heeft een verzoek tot testen gedaan. Zowel het ministerie als het RIVM en Universiteit Utrecht gaan er nog steeds van uit dat dieren geen rol spelen in de verspreiding van COVID-19, maar de minister wil dit toch voor alle zekerheid laten onderzoeken onder katten. Daarin wordt meegenomen of een geïnfecteerd mens een kat kan besmetten, of het dier vervolgens het virus door kan geven aan een soortgenootje en of de katten ook echt ziek worden. Uiteindelijk wil de minister ook laten onderzoeken of varkens gevoelig zijn voor het coronavirus.

 

Zo gaat het onderzoek onder katten straks in zijn werk

Zorgmedewerkers die besmet zijn geraakt met corona krijgen nu al een vragenlijst om zaken rondom besmettingen en de ziekte in kaart te brengen. Daarin wordt binnenkort ook de vraag gesteld of ze een kat hebben. Als dat het geval is wordt er toestemming gevraagd om medewerkers van Universiteit Utrecht langs te sturen die wat monsters bij het huisdier afnemen.

 

Geen reden tot paniek

Betrokken partijen benadrukken dat ze denken dat de uitslag van het onderzoek negatief zal zijn, dus dat de katten geen of een verwaarloosbare rol spelen in de verspreiding van corona. Dat het onderzoek toch gedaan wordt lijkt eerder een manier om de rol van huistijgers definitief uit te sluiten nadat er opnieuw onrust is ontstaan. De resultaten van het onderzoek zullen een aantal maanden op zich laten wachten.

Bron: NOS

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Heb jij een huisdier of ben je een grote dierenvriend die op de hoogte gehouden wil worden van al het dierennieuws? Schrijf je dan nu voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren Magazine:

Ja, houd mij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen