In de nacht van dinsdag op woensdag 24 augustus schudde de aarde in Umbria en Marche in Italië. Daar waar de breuklijnen lopen vond een zeer zware aardbeving plaats. De eerste beving, met een kracht van 6.2 op de schaal van Richter, gebeurde om 3.36 uur en twee uur later was er een beving van 5.5. Tussen deze twee heftige bevingen waren nog eens 13 bevingen te voelen. Ook nu zijn er nog steeds naschokken, de één heftiger dan de ander waarvan sommigen zelfs te voelen zijn in het noorden van Italië.

Vanaf 24 augustus zijn er meer dan 5000 bevingen in het gebied geregistreerd. 5 September is de laatste vermiste persoon gevonden. Officieel zijn ernu 296 doden te betreuren. Een getal over het aantal dieren dat het niet overleefd heeft is niet bekend.

 

 

De bevingen waren het hevigst ten noord oosten van Rome. Van de plaatsen Pescara del Tronto, Accumoli, Arquata del Tronto en Amatrice is praktisch niks over. Huizen en gebouwen zijn volledig ingestort. Mensen zijn alles kwijt, maar naast de materiële schade zijn er ook veel slachtoffers te betreuren en honderden gewonden waarvan sommigen zeer ernstig.

Reddingswerkers werden in veel gevallen geholpen door hun honden, met korte rustperiodes zochten ze constant door. Ook naar dieren. Af en toe werd een gewonde hond of kat gevonden onder het puin. De dieren die gered zijn probeerde men te verenigen met hun baasjes die in het tentenkamp verbleven of elders. Helaas was dit niet altijd mogelijk.

aardbeving

 

taliaanse dierenbeschermingsorganisaties, zoals  Ente Nazionale Protezione Animali, zijn nog bezig de redding en verzorging voor dieren te coördineren in de getroffen plaatsen. ENPA is direct vertrokken na gehoord te hebben van de aardbeving. Zij zijn in het bezit van een mobiele veterinaire post voor noodgevallen. Transportbusjes, veldtenten, dierenambulances, medicatie, operatiemateriaal, verbandmiddelen en dierenartsen waren nodig

Zij  gaven niet alleen hulp aan dieren, ook de slachtoffers van de aardbeving  h(i)elpen zij en hulp is er ook voor de mensen die er wel in geslaagd zijn hun dier te redden. Er werd een algemeen telefoonnummer opengesteld dat gebeld kan worden voor alle noodgevallen van dieren.

aardbeving

 

De enige die nu heel erg actief is in het gebied is ENPA. Er is nog veel nodig aan materiaal. Dit kost geld en Stichting Dierenhulp zonder Grenzen heeft aangeboden financieel te helpen en wij hopen dat u/jij dit ook wilt doen.

Onze contactpersoon in Italië, Mirjam, zal nauw contact onderhouden met de mensen ter plekke.

 

Tot op heden zijn er ca. 500 dieren gered. Meer dan negen ton voedsel voor huisdieren is verdeeld in kampen en op afgelegen locaties, of ter beschikking gesteld voor zwerfdieren die om het gebied heen verblijven. Dit is de eerste begroting van ENPA. Zij zijn keihard aan het werk met vrijwilligers, dierenartsen en bewakers in het verwoestte gebied.  ENPA uit Terni, Caserta, Isernia, Teramo, Rende, Rimini en Rome werken samen met twee veterinaire ambulances, een medische auto, een busje voor het vervoer van dieren en drie andere voertuigen.  Zij hebben een netwerk van klinieken en poliklinieken geactiveerd in heel Italië voor gevallen die niet ter plekke of in de nabije omgeving behandeld kunnen worden.

 

aardbeving

 

Je kunt nog steeds een bijdrage leveren aan de hulp voor de dieren die getroffen zijn door de aardbeving. Dit kan op SNS Rekening IBAN NL12 SNSB 0928 2718 03 BIC SNSBNL2A t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Italië