Op het internet lees je regelmatig dat kattenkruid, ook wel catnip genoemd, niet goed is voor katten en dat ze er verslaafd aan kunnen raken. Maar is dat wel zo?

 

Wat is catnip?

Catnip, oftewel, Kattenkruid (Nepeta nepetella) is een plantje dat nepetalactone bevat; een substantie die de plant produceert om insecten af te weren. Bij  katten lijkt deze stof vooralsnog hetzelfde effect te hebben als feromonen (geluksstofjes die zij zelf aanmaken). Eén van de actieve bestanddelen van kattenkruid – actinidine – zit ook in valeriaan; een andere hit onder huistijgers.

 

Is catnip verslavend voor katten?

Tot dusver kon op wetenschappelijk vlak geen enkele verslaving of toxiciteit worden vastgesteld bij de kat. Kattenkruid is dus niet giftig en niet verslavend voor je dier. Sommige mensen vinden het immoreel om je kat catnip te geven. Zij geven aan dat dit alleen ingezet wordt omdat het zo leuk zou zijn om naar een kat te kijken die ‘high’ is. Maar deze mensen vergeten wellicht dat het kattenkruid voor de kat zelf bijzonder prettig kan zijn. Het dier kan er heel actief en vrolijk van worden, of hij juist heel relaxt.

 

Kattenkruid als aanvulling

Een andere reden die tegen kattenkruid wordt aangevoerd, dat het als alternatief wordt ingezet omdat baasjes voldoende tijd en aandacht aan hun dieren kunnen besteden. Daarover kunnen we duidelijk zijn; Catnip kun je inzetten als aanvulling, een toevoeging op het kattenleven, maar mag natuurlijk nooit in plaats van quality time met de baas worden ingezet. Zorg dat je als kattenbaasje in de dagelijkse behoeften van je kat voorziet.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

  catnip kattenkruid high

 

Verwerking van kattenkruid

Kattenkruidproducten komen in verschillende vormen voor: vers, in bolletjes, in poedervorm of als kattenkruidluchtje in een speeltje. Er zijn ook kattenkruidsprays en -olies verkrijgbaar. Die worden gebruikt om speelgoed of beddengoed van de geur te voorzien.

 

Een klein beetje is genoeg

Een teveel is nooit goed, dat geldt ook voor catnip. Je kat kan last van zijn maag kan krijgen als hij er grote hoeveelheden van binnenkrijgt en dan agressief, geïrriteerd of bang worden. Als je kat negatief op catnip reageert, is het natuurlijk beter om het kruid voortaan niet meer aan je dier te geven. En omdat katten al reageren op kleine hoeveelheden kattenkruid, hoef je nooit veel te geven. De beste manier om te testen wat  catnip voor jouw kat kan doen, is om een mespuntje gedroogd kattenkruid voor je hem neer te leggen en af te wachten wat er gebeurt.

 

Specifiek gen voor kattenkruid

Niet op alle katten heeft Catnip effect. Zo’n 30% van alle katten heeft geen waarneembare reactie op het kruid; dit blijkt een kwestie te zijn van erfelijkheid. Alleen katten met een specifiek gen reageren op het kruid. En ondanks hun speelse karakter reageren kittens de eerste zes maanden van hun leven veelal ook (nog) niet op kattenkruid.

 

Zelf kattenkruid kweken

Wist je dat je kattenkruid ook makkelijk zelf kunt kweken? Het best doet de plant het in een tuin op het zuiden; het is een echte zonaanbidder. Het meest geschikte kattenkruid om zelf te kweken is de wilde Nepeta Cataria, maar de Nepeta Faasseni wordt het meest verkocht en als catnip in speeltjes verwerkt.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips