Voor veel katten is het meerijden in de auto spannend, toch kun je als baasje een hoop doen om je kat rustig te vervoeren in de auto. Dat start met het vinden van een goede, veilige kattenreismand en enkele aanpassingen in huis. 8 tips!

 

Tip 1: Kat vervoeren in een handige en veilige reismand of-box

De markt voor transportbenodigdheden om je kat in te vervoeren is enorm: van rieten manden en plastic dozen tot transporttassen, rugzakken en zelfs trolleys. Maar niet alle producten zijn geschikt. Je kunt het beste kiezen voor transportmandjes die gemaakt zijn van stevige en gemakkelijk te reinigen materialen. Boxen die van bovenaf te openen zijn, zijn bovendien even praktisch voor katten als voor mensen: het is gemakkelijker om bij je dier te komen, en het lijkt alsof katten het van bovenaf optillen minder bedreigend vinden dan wanneer er van voren naar hen gereikt wordt.

Rugzakken en allerlei andere tassen die gebruikt worden om katten in mee te nemen, zijn vaak onstabiel en zakken in wanneer ze staan of in een verticale positie worden getrokken – beide situaties zijn zeer stressvol voor katten.

 

Tip 2: Spanband als extra beveiliging

Om te voorkomen dat reismandjes voor katten per ongeluk opengaan tijdens het dragen, kun je er als extra beveiliging een spanband omheen doen. Netten op draagtassen scheuren meestal snel, en voor sommige katten is het gemakkelijk om ritsen te openen.

 

Tip 3: Grondig schrobben

Als je twee katten hebt die je allebei vervoert met dezelfde reisbench, of als je een gebruikte bench hebt gekocht, moet je deze eerst grondig schoonmaken voordat je je kat erin vervoert. Huistijgers hebben een scherp geurvermogen, en veel van hen vinden de geur van een soortgenoot irritant of ervaren die zelfs als bedreigend.

 

Tip 4: Maak er een standaard terugtrekplekje van

Dieren die hun transportbox kennen uit het dagelijks leven en hem niet alleen associëren met autoritten en vervelende bezoekjes aan de dierenarts, zijn duidelijk relaxter tijdens het vervoer. Daarom leer je je kat bij voorkeur al van jongs af aan dat de transportmand iets fijns is. Maak er een bijzonder knus toevluchtsoord van dat permanent beschikbaar is doordat het bijvoorbeeld in de woonkamer staat met het deurtje open, en voorzien van knusse dekens. Misschien vindt je kat er wel een speciale traktatie of één van zijn favoriete speeltjes!

 

socialisatie kat

 

Tip 5: Start met een nieuwe mand, op verschillende plekken in huis

Als je de transportmand op verschillende plekken in je huis blijft neerzetten, is je kat niet meteen alert als je van plan bent met hem naar de dierenarts te gaan. Beloon je kat wanneer hij de box bezoekt., maar begin deze training altijd met een nieuw exemplaar en niet met de box die de kat al associeert met slechte ervaringen.

 

Tip 6: Rust en duisternis

Leg tijdens het vervoer naar en in de auto een deken over de transportmand voor de privacy. Dit kan opgewonden katten kalmeren. Belangrijk: de luchtcirculatie moet nog steeds gegarandeerd zijn, en harde geluiden moeten koste wat kost worden vermeden.

In het geval van plastic mandjes kan het handvat in een handdoek worden gewikkeld, zodat het de deksel van de doos niet raakt bij het neerzetten of tijdens het rijden. En besef dat ook luide muziek kan katten stress geven. Het is beter om over te schakelen naar rustige klassieke muziek als je je kat wilt kalmeren.

 

Tip 7: Vastzetten

Zet de transportmand goed vast in de auto, zodat de kat niet bij elke rembeweging heen en weer schuift. Hiervoor kun je gebruik maken van de autogordel die je om de mand heen legt en vervolgens vastklikt.

 

Tip 8: Pauzes tijdens lange autoritten

Tijdens lange autoritten, bijvoorbeeld naar een vakantieadres, zijn pauzes onmisbaar voor je kat (en voor de baas!). Geef regelmatig vers water en eventueel wat te eten aan je dier. En natuurlijk laat je je kat in de zomer nooit alleen in de auto, hoe kort je ook weg bent.

Bron: Hart voor Dieren Magazine