Let bij de opvoeding van honden heel goed op je stem. Je zal verbaasd zijn over hoe snel en makkelijk je hond dingen leert. Wij vertellen je alles over hoe je je stem het best kunt gebruiken.

 

De juiste toon

Je eigen stem onder controle houden is moeilijk. Onze stem zegt namelijk veel over ons en onze gemoedstoestand. En honden zijn geweldig in het herkennen van menselijke emoties. Aan het geluid en de toon kunnen ze horen of we gelukkig, zelfverzekerd, angstig, achterdochtig of twijfelend zijn en handelen daar naar. Daarom is het belangrijk dat je bij de opvoeding van honden goed let op de juiste toon.

 

Zacht, ontspannen en lief

Honden horen veel beter dan mensen, schreeuwen is in de opvoeding daarom niet nodig. De volgende manieren om je stem te gebruiken helpen in de opvoeding:

  • Praat kalm en rustig met je hond, dit helpt hem zich te concentreren.
  • Zorg ervoor dat je zelf ontspannen blijft. Dit werkt goed als je jezelf in een positieve stemming brengt, bijvoorbeeld met woorden als ‘braaf’ en ‘fantastisch’.
  • Verander het harde ‘zit!’ in een vriendelijk verzoek. Het hectische ‘hier!’ wordt dan een vriendelijke uitnodiging, die moeilijker te weerstaan is dan het ‘kom!’-commando.
  • Rust je stem uit met een hoge toon, ga het liefst voor een beetje zangerig. Zelfs als je je daardoor belachelijk voelt: een lofzang in hoge tonen roept bij een hond meer gevoelens van geluk op dan een lekker snoepje.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Een rem op het leren

Scherpe geluiden met een diepe stem, waarin woede resoneert, verhinderen dat de hond leert. Dit is wetenschappelijk bewezen. Bij verschillende testen werden sommige reddingshonden getraind met ‘harde’ commando’s, andere met een vriendelijke stem. De laatste groep leerde sneller en efficiënter dan de eerste groep dat deed door enkel streng te trainen.

Waarom?
Omdat de stresshormonen die de hersenen overspoelen als de hond hard getraind wordt, niet alleen de ontvankelijkheid voor nieuwe dingen blokkeren, maar ook het lange termijn geheugen uitschakelen. Wat al is geleerd, wordt dus uiteindelijk vergeten.

 

Kort en consequent

Opvoeding betekent niet alleen dat de hond leert wat hij moet doen, maar ook wat hij onder geen enkele omstandigheid mag doen. Als de viervoeter een fout maakt – dus een commando verkeerd uitvoert – is een terloops “jammer” of “helaas”, gecombineerd met duidelijk hoofdschudden, voldoende.

 

Wat zeg je?

Aangezien je hond alleen maar klanken kan leren herkennen en geen woorden, moet je bij het kiezen van een commando heel zorgvuldig te werk gaan en een aantal dingen onthouden:

  • Een commando kan beter niet te lang zijn, liefst één lettergreep, hooguit twee.
  • Het commando mag niet al in gebruik zijn voor ander gedrag.
  • De uitspraak van het commando mag niet te veel lijken op dat van een ander commando. Zo kan ‘lig‘ en probleem opleveren als je ook al ‘zit’ gebruikt.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Hond bij de les brengen

Maar wat als je hond zijn verboden passies wil uitleven – eten stelen, joggers achtervolgen, op wild jagen, aan de riem trekken – en hij reageert niet op de vriendelijke toon in je stem? Laat hem dan even schrikken met een duidelijk, diepgesproken bijna grommend “nee!”. Dit zal een hond die anders alleen vriendelijkheid ervaart verbazen. Dus je hebt de gelegenheid om hem weer bij de les te brengen en terug te vallen in de vriendelijke hogere toon waarvan hij ondertussen is gaan houden.

 

Vuistregel: buig negatief om naar positief

Bevestig vooral het goede gedrag van je hond. Drie dingen positief, tegenover één keer ‘nee’ zeggen tegen iets. Dat is een vuistreel in de hondentraining waarbij je goed naar jezelf moet luisteren. Omdat het maar al te menselijk is om altijd te reageren als er iets niet naar ons zin is. Maar hierbij vergeten we alles wat goed gaat keer op keer weer te versterken met vriendelijke lofzang.

In plaats van je hond uit te schelden wanneer hij aan de riem trekt, kun je je viervoeter beter prijzen wanneer hij dat niet doet. Bewonder hem uitbundig als hij iets eetbaars heeft gevonden maar dit niet opeet. Vier samen een feestje wanneer hij joggers en konijnen geen blik waardig keurt. Hij begrijpt dat en maakt het zich eigen, voor altijd.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips