Lilongwe, Malawi – Natuurbeschermers zijn onlangs van start gegaan met het overplaatsen van zebra’s en waterbokken naar het Kasungu National Park, een wildreservaat van 240.000 hectare in Malawi. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er op deze manier wordt geprobeerd om populaties te herstellen in het reservaat.
In totaal gaat het om 12 zebra’s en 14 waterbokken die door het Department of National Parks and Wildlife (DNPW) en het International Fund for Animal Welfare (IFAW) worden overgebracht vanuit het Kuti Wildlife Reserve in Salima.
“Het verplaatsen van de wilde dieren is een heuglijk feit. Het betekent dat het Kasungu National Park nu eindelijk een veilige plek voor wilde dieren is, waar zij vrij kunnen rondlopen zonder bedreiging van stropers, en dat wij erin zijn geslaagd om het park te herstellen en te beschermen”, aldus Mike Labuschagne, directeur Law Enforcement bij IFAW.
Uitgestorven
IFAW is in 2015 begonnen met de hervorming van de infrastructuur van Kasungu en het opzetten van een effectief en efficiënt team van wildlife rangers. IFAW maakte ook een einde aan het toenemende stropen van wilde dieren, waardoor bijvoorbeeld de olifantenpopulatie nog maar uit 50 dieren bestond, terwijl het aantal in de jaren 70 nog boven de 1.000 lag. Ook andere wilde diersoorten, zoals antilopen, zebra’s en gazellen, waren praktisch volledig uitgestorven.
Labuschagne: “Vijf jaar geleden waren er nog maar zes zebra’s over van de oorspronkelijke populatie van 500 en eind jaren 90 was de waterbok zelfs lokaal uitgestorven door toedoen van stropers, terwijl er ooit 300 in het park rondliepen. In samenwerking met het DNPW en met steun van de gemeenschap zijn wij erin geslaagd om het stropen in Kasungu nagenoeg volledig uit te bannen. Wij zien dat de olifantenpopulatie gestaag toeneemt en ook andere dieren, zoals wilde honden, luipaarden en zelfs leeuwen, worden regelmatig waargenomen.”
Historisch
Brighton Kumchedwa, directeur van het DNPW, noemt de translocatie historisch en ziet het als een belangrijke stap bij het in oude luister herstellen van het park als populaire toeristische trekpleister.
Kumchedwa: “De beslissing van DNPW en IFAW om de waterbok te herintroduceren en de kleine kudde zebra’s uit te breiden betekent dat wij er vertrouwen in hebben dat deze dieren hier veilig zijn en zullen gedijen. Zebra’s trekken bovendien veel toeristen en met een grotere kudde zullen meer toeristen Kasungu National Park willen bezoeken. Hierdoor wordt ook de economie gestimuleerd en dat hebben de lokale gemeenschappen hard nodig.”
De overplaatsing van de zebra’s wordt door IFAW gefinancierd in het kader van herstel van diersoorten in Kasungu. Het aantal zebra’s in het park komt nu op 21, wat een goede kans geeft op nageslacht en aanwas van de kudde. Alle zebra’s die worden verhuisd, zijn volwassen dieren.
Nieuwe kudde
Met de herintroductie van de 14 waterbokken wordt de eerste stap gezet voor het vormen van een nieuwe kudde in het park. Ook alle waterbokken die worden verhuisd, zijn volwassen dieren. Mathews Mumba, hoofd onderzoek bij DNPW, Mike Labuschagne, directeur Law Enforcement bij IFAW en Sharon Maisey, vrijwilliger bij IFAW, zullen samen met vier rangers van Kasungu National Park de relocatie leiden en worden daarin bijgestaan door dierenarts Hezy Anholt.
IFAW werkt samen met DNPW aan het bestrijden van wildlifecriminaliteit in het leefgebied op de grens van Malawi en Zambia binnen een project dat zich richt op initiatieven tegen stropen en de handel in wilde dieren.
Ook interessant voor jou:
Plompe lori gaat ten onder aan zijn populariteit
Bijen dansen in dialect